Recordant el Corpus solsoní de fa 25 anys

Documentació: Arxiu Històric Comarcal. Web Associació Geganters de Solsona

per Ramon Estany , 28 de maig de 2013 a les 19:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Festa de Corpus de l'any 1988 va ser en el calendari gairebé tan matinera com la d'enguany. Dijous de Corpus s'esqueia en 2 de juny, i per tant el gruix de la festa, va coincidir el dissabte 4 de juny i el diumenge 5 de juny.
La portada del programa va ser obra de la dissenyadora solsonina Gemma Montaner.


El programa d'actes no diferia gaire del d'avui en dia. Dissabte, a la 1 del migdia, la tronada i la cercavila convidaven tothom a la festa. A les 7 de la tarda del mateix dissabte, la sala d'actes de l'ajuntament acollí el lliurament de premis del concurs literari de Sant Jordi.
I el diumenge, els actes religiosos foren presidits pel bisbe de Solsona, Mons. Miquel Moncadas i Noguera. En l'àmbit geganter, es va fer un homenatge a tres portadors dels gegants, els Barreretes i el Sabató, que foren nomenats geganters d'honor.

A les tres de la tarda, s'oferí un dinar a la Mare de la Font, i al vespre, a quarts de 10, tingué lloc la tradicional roda de foc amb la que s'acomiadava la Festa de Corpus.


Exposicions i espectacles
Aquell Corpus de 1988 els solsonins i solsonines van gaudir a la Sala de l'Ajuntament  d'una exposició sobre creació tèxtil, amb 28 obres d'artistes de Lleida i Barcelona que treballaven el tapís, tots ells, antics alumnes de l'Escola Massana de Barcelona. Les obres exposades estaven realitzades amb la textura clàssica del tapís i elements naturals.

Actuació de l'Esbart Dansaire Sant Vicentí
Una colla de Sant Vicenç de Castellet oferí una exhibició de danses dels Països Catalans, a la Plaça del Camp,  el dissabte a 2/4 d'11 de la nit.


Esdeveniments d'aquell any
El programa anunciava un "Gran espectacle de Trial Sin", Els millors del món, amb una exhibició de Josep Ribera, David Dot i Isaac Salada, el diumenge a les 5 de la tarda a la Plaça del Camp.

També s'anunciava un Homenatge a l'Àngel Sala i el Jaume Sala (els Barreretes) i al Joan Caballol (el Sabató), que havien portat els gegants prop de quaranta anys. Amb motiu de la seva última pujada i darrer ball davant l'ajuntament, se'ls nomenava Geganters d'Honor.


Elecció de la Pubilla de Solsona
El programa de Corpus de l'any 1988 incloia informació sobre el procès d'elecció de la Pubilla de Solsona, en que es convocava els barris, carrers, i entitats culturals o esportives a presentar les seves candidates. S'afegia que com que la Pubilla de Solsona té opció a participar en el concurs per l'elecció de la Pubilla de Catalunya, "és necessari que entengui i s'expressi correctament en català".
Afegia que l'elecció es duria a terme en un acte durant el qual s'oferiria un vermut als assistents i que l'esmentat acte d'elecció tindria lloc el 13 d'agost, a les 8 del vespre, a l'Ajuntament. A diferència d'avui dia, que s'escull la pubilla i les dames d'Honor, en aquella època només s'escollia la pubilla, i aquesta triava les Dames d'Honor.

Concurs del cartell de la Festa Major
En el mateix programa de Corpus, l'ajuntament de Solsona anunciava el IX Concurs de Cartells anunciadors de la Festa Major, donant de temps fins al 16 de juliol per presentar les propostes. El guanyador es coneixeria aquell mateix dia, i rebria un premi de 18.000 pessetes (108 euros). També hi havia un accèssit de 6.000 pessetes (36 euros).


Pubilla i dames d'honor d'aquell Corpus: Pilar Mangas i Carrillo, Pubilla de Solsona, 1987-1988 i Donzelles: Rosa Baraldès i Torregassa, i Ma. Jesús Rius i Riu.

Geganters de l'any 1988 Foto: Associació Geganters Solsona 

 

Participació