Aquesta primavera es plantaran entre 50 i 60 hectàrees de tòfona negra a Catalunya

El CTFC ha analitzat 8.000 plantes que ha repartit entre una trentena de productors

per ACN, 27 d'abril de 2013 a les 09:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquesta primavera es plantaran entre 50 i 60 hectàrees de tòfona a Catalunya Foto: ACN

Solsona (ACN).- A Catalunya es plantaran entre 50 i 60 hectàrees de tòfona negra aquesta primavera. El 80% se sembraran a la província de Lleida, i la resta a Tarragona i Barcelona on el cultiu d'aquest fong està creixent amb força. Aquests dies el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, ha repartit 8.000 plantes inoculades amb tòfona negra entre una trentena de productors. D'aquesta manera, els tofonaires s'asseguren que la planta que cultiven ha passat unes anàlisis que en garanteixen la seva qualitat. Un d'ells, Pere Muxí, ha explicat a l'ACN que prefereix comprar-ho directament al CTFC perquè aquí li certifiquen una garantia. Enguany ha comprat prop de 400 plantes per cultivar.
 
Més d'una trentena de productors han recollit aquests dies unes 8.000 plantes inoculades amb tòfona negra al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, on han estat controlades i analitzades per garantir-ne la qualitat. El tofonaire Pere Muxí ha explicat a l'ACN que la majoria de productors vénen fins al CTFC perquè aquí asseguren un certificat de garantia. "A mi m'agrada saber què planto. Tal com a una persona que compra un cotxe vol saber si és de benzina o gasoil i quants quilometres té, a mi m'interessa saber si la meva planta té contaminants o no en té, entre d'altres coses", ha afegit. Muxí té prop de 30 hectàrees dedicades al cultiu de la tòfona i enguany ha comprat unes 400 plantes per cultivar. 
 
En Jordi Sala també és tofonaire i té una finca de deu hectàrees a Fígols (Alt Urgell) que vol dedicar exclusivament al cultiu de la tòfona. De moment, ja hi ha invertit prop de 80.000 euros i confia que, en un parell d'anys, les primeres plantes que va sembrar ara fa mitja dècada comencin a donar els primers fruits. Enguany ha vingut al CTFC per recollir 750 plantes d'alzina i roure inoculades amb tòfona negra, que li han costat entre 4 i 5.000 euros. 
 
Sala destaca la importància de saber què plantes, sobretot en un tipus de cultiu amb un cost tan elevat i del qual no s'obtenen resultats fins al cap d'uns anys. El responsable de l'àrea de defensa del bosc del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Daniel Oliach, ha explicat que el cultiu de tòfona requereix una inversió mitja de 3.000 euros per hectàrea, però a això se li ha de sumar el tancat per evitar els caçadors furtius com el porc senglar i la inversió del reg que, segons ha dit , fa pujar molt la inversió. 
 
Unes condicions "idònies" per al cultiu de tòfona
 
Segons Oliach, Catalunya té unes condicions "idònies" per desenvolupar el cultiu de tòfona en zones de mitja muntanya, però ha alertat que climatològicament hi ha temporades molt llargues sense precipitacions i això obliga el productor a implementar sistemes de reg de suport per tal de fer viable aquest conreu. En aquest sentit, ha instat l'administració a implantar un sistema de subvencions que ajudin a promocionar aquest tipus de cultiu.
 
Actualment a Catalunya hi ha plantades unes 500 hectàrees de tòfona. A la majoria d'elles encara li queden uns anys per ser productives, però segons ha explicat Oliach ja s'estan traient les primeres tòfones de cultiu a les comarques de la Noguera, el Montsec i l'Alt Urgell, entre d'altres. De moment, es tracta de produccions petites però en anys com l'actual en què la producció silvestre "ha estat pràcticament nul·la, el 50% de la producció de tòfona ha estat de cultiu", ha afegit l'expert del CTFC. 
 
Segons ha explicat, les plantacions s'haurien de fer en parcel·les agrícoles de mitja muntanya (de 500 fins als 1.600 metres d'alçada) i que siguin terrenys que drenin bé, que no siguin massa argilosos. Aquests terrenys s'han de llaurar i cuidar durant 5 o 6 anys per començar a treure els primers fruits. Tot i això, Oliach ha assegurat que les parcel·les que han instal·lat un sistema de reg han començat a tenir els primers fruits només al cap de quatre anys. 
 
La tòfona, un producte que cal promocionar 
 
El responsable de l'àrea de defensa del bosc del CTFC ha explicat que pràcticament el 90% de la producció catalana de tòfona s'exporta a l'estranger, principalment a França. El consum a nivell de les cases és "anecdòtic" i ara "es comença a consumir al sector de la restauració", ha afegit. De la seva banda, Muxí considera una "llàstima" que el país no apreciï prou aquest producte si no és en l'alta gastronomia. 
 
Enguany, la temporada ha estat "molt dolenta" com a conseqüència de la sequera, però segons Olicach això no s'ha traduït en uns preus molt elevats perquè la qualitat se n'ha ressentit molt. 

 

Participació