1 de 10

Ramon Alabau Selva i Alfred Barrau Güil guanyen els Premis Drac 2013

Els guardons solsonins viatgen a Ripoll i Lleida

per Ramon Estany, 22 d'abril de 2013 a les 18:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Alabau i Barrau, després de recollir els premis Foto: Ramon Estany

El Teatre Comarcal de Solsona va acollir ahir dissabte, 20 d'abril, la cerimònia de lliurament dels Drac, els premis literaris que organitza Òmnium Solsonès i que ja han arribat a la V edició.
L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, el president del Consell Comarcal, Joan Solà, diputat provincial Marc Escarré, alcaldes de la comarca i el vicepresident d'Òmnium Cultural, Joan Abellà.


Impecablement organitzada, la cerimònia de lliurament dels premis uní música i paraula, obrint la vetllada amb la participació dels cantaires de l'Orfeó Nova Solsona que interpretaren "Senyor Sant Jordi" de Salvador Espriu. Tot seguit, el president d'Òmnium Solsonès, Ramon Segués, donà la benvinguda als assistents, mostrant-se satisfet per què els Premis Drac siguin, ja en el seu 5è aniversari, un certàmen de caràcter nacional del qual "estem molt contents del ressó obtingut" , i encoratjà a tots a "aconseguir junts el país que volem"


Força públic al Teatre Comarcal Foto: Ramon Estany


Joan Abellà, per la seva part, compartí una reflexió amb els assistents sobre els moments crucials que viu el país. Recordà que Òmnium ha decidit treballar pel si, i hi aporta els seus 33.000 socis i la força de 28 seus, "conscients que el nostre logotip porta a sota una llegenda que ens acompanya des de fa 50 anys".
Finalment els exhortà a treballar "per que la cohesió social d'aquest país ens porti a un dret inalienable de tots nosaltres que és que algun dia poguem decidir quin és el nostre futur."

A continuació es llegí l'acta del veredicte del premi que es lliurà als guanyadors, 500 euros en metàlic i un trofeu que simbolitza el Drac i dóna nom als premis:

Reunit a Solsona el dissabte 13 d'abril de 2013, al Casal de Cultura i Joventut de Solsona el Jurat de la V edició dels Premis Drac de Poesia i Prosa, organitzats per Òmnium Cultural del Solsonès i format pels membres següents:
Eugeni Barniol, Dolors Cases, Raül Garrigassait, Ramon Montraveta, Tate Pallarés, Felip Vendrell, Cristina Roures i Maria Coromines.
Després de diverses valoracions acorden fer pública la qualitat literària dels treballs rebuts i valorar positivament la gran participació, 181 obres en total, i fent menció especial dels finalistes.
En poesia, les obres mereixedores d'un reconeixement especial han estat "Un cant i una profecia" de Miquel Cartró i Boada i "Sant Jordi" de Montserrat Bastons Garcia.
I el premi Drac de Poesia 2013 és per a l'obra "Devastació" del ripollenc Ramon Alabau i Selva, per l'habilitat amb que utilitza l'estructura clàssica del sonet per desenvolupar l'estat d'ànim evocat en el títol de l'obra.
En la modalitat de prosa les obres finalistes han estat "Mullenes" de Maite Sarroca Valls i "La convidada" de Daniel Martí Moreno.
El premi Drac de Prosa 2013 és per a "Margalida Carrera" del lleidatà Alfred Barrau Güil, un conte complert, amb la trama ben construida i una combinació idònea entre narració i acció. Una història evocadora d'imatges punyents, treballada minuciosament, paraula per paraula i amb un estil que demostra el domini de l'escriptura.

Actuació de l'Orfeó Foto: Ramon Estany

La vetllada es completà amb un petit tast de l'obra "Florido, Florido", del grup Lacetània Teatre, i finalment s’estrenaren les adaptacions a la gran pantalla de les obres guanyadores de la IV edició: “Captiu”, de Josep Fàbrega i Selva, guanyadora de la categoria de relat curt, i “Swing”, de M. Pilar López Bastida, guanyadora de la  categoria de poesia. La realització d’aquests curtmetratges ha estat feta per alumnes de l’escola de cinema Bande à Part, de Barcelona.

L’acte culminà amb l’espectacle “Somriures i màgia”, a càrrec del Mag Lari, que va fer participar al públic, petits i grans, en alguns dels seus números.
 
Un moment de l'espectacle del Mag Lari Foto: Ramon Estany

 

Participació