Juli Gendrau: «La diversitat de les comarques centrals ens pot ajudar a sortir de la crisi»

El nou delegat del Govern a la Catalunya Central s'enorgulleix "d'estar al costat del president en el camí cap a l'estat propi"

per ACN, 17 de març de 2013 a les 09:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El nou delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, durant l'entrevista amb l'ACN al seu despatx a l'Ajuntament de Berga Foto: ACN

Berga (ACN).- El nou delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, ha afirmat a l'ACN que la diversitat de les comarques que conformen aquest territori "ens pot ajudar a sortir millor de la crisi" . Fa escassos dies que Gendrau ha assumit el nou càrrec després que el seu antecessor, Jordi Moltó, fos nomenat assessor de la Presidència. Entre els reptes que assumeix, Gendrau ha afirmat que s'hi troben els de tirar endavant els projectes que ja hi ha endegats i donar suport a les persones i empreses que pateixen més greument els efectes de la crisi. D'altra banda, el també alcalde de Berga ha explicat que s'enorgulleix de poder formar part d'un Govern que "ha iniciat el camí cap a l'estat propi".
 
L'alcalde de Berga i nou delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, ha assumit el càrrec amb entusiasme. En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, Gendrau ha assegurat que no abandonarà l'alcaldia de la capital del Berguedà, ja que "fent una redistribució de tasques al consistori, crec que és totalment factible " compaginar els dos càrrecs. El polític berguedà ha explicat que "hi ha regidors que poden assumir algunes de les meves funcions a l'Ajuntament i per això no ha de ressentir-se'n ni l'alcaldia ni tampoc la delegació del Govern". 
 
A més, Gendrau ha volgut sortir al pas de possibles crítiques amb motiu de la seva remuneració i ha deixat clar que "de remuneració només n'hi haurà una" . El nou delegat del Govern ha explicat que "l'Ajuntament de Berga s'estalviarà la meva dedicació exclusiva, ja que renuncio al sou de l'alcalde i cobraré només el sou de delegat del Govern". 
 
Els reptes
 
Gendrau ha explicat que té molts reptes per endavant en assumir la responsabilitat d'aquesta delegació, ja que "és una part territorial molt important del país". "A cada comarca hi ha els seus projectes endegats i tenen les seves prioritats, per tant, el que hem de fer des del Govern és que les coses que ja funcionin puguin tirar endavant i promocionar-les" , ha exposat. Gendrau creu que des de la delegació allò que s'ha de fer és "coordinar i treballar conjuntament amb els diferents departaments de la Generalitat perquè els projectes vitals per a cada una de les comarques puguin tirar endavant". 
 
A més, el nou delegat del Govern ha ressaltat que una altra de les grans prioritats serà la d'estar al costat de la gent que passa dificultats. "Hi ha molta gent i empreses que passen per un moment complicat i allò que hem de fer des del Govern és donar-los suport i intentar que tots els projectes puguin arribar a bon port i que la gent hagi de patir el mínim" . En els propers dies, Gendrau té previst reunir-se amb els alcaldes del territori per conèixer la situació de cada municipi.
 
Al costat de les empreses 
 
El nou delegat del Govern creu que en aquests moments "ningú té la vareta màgica" per reduir l'atur i ha assegurat que "des del Govern s'estan fent moltes iniciatives per intentar disminuir les llistes d'aturats" . Per això, creu que s'han de buscar els motors de cada comarca per poder "crear ocupació i intentar que la gent que ja està ocupada no la perdi". 
 
Referent a l'anunci de tancament en els darrers mesos de diverses empreses de la Catalunya Central, com Tradema al Solsonès -que ha deixat 140 persones sense feina- o l'anunci de tancament de la planta bagenca de GE Power Controls -que deixaria sense ocupació 135 treballadors-, Gendrau ha afirmat que des de la delegació del Govern "seguirem amb atenció tots aquests casos i intentarem crear nova ocupació" . A més, en el cas de Power Controls, Gendrau ha afirmat que "si finalment aquesta empresa vol marxar intentarem, com a mínim, que no li surti gratis".
 
Les infraestructures, un deure pendent 
 
Gendrau ha reconegut que a les comarques centrals hi ha deures pendents en matèria d'infraestructures, sobretot en el tema ferroviari. Actualment, el trajecte de Vic, Manresa i Igualada en tren fins a Barcelona dura un mínim d'una hora i mitja. Per això, ha assegurat que "una de les reivindicacions que harem de treballar és la millora de les infraestructures per poder ser més competitius". Tanmateix, també ha volgut deixar clar que "estem en uns moments difícils i depèn de quines accions serà difícil que el Govern les pugui assumir".
 
L'experiència com alcalde, un valor afegit
 
El polític creu que els seus gairebé set anys com alcalde de Berga li proporcionen "un coneixement d'allò que està passant actualment a molts municipis de les comarques" de la Catalunya Central. "En les trobades entre alcaldes dels municipis més grans, però també dels més petits, veies que la problemàtica coincidia amb el que ens passava a nosaltres" , ha expressat Gendrau. 
 
Per això, "l'experiència que tinc em pot servir per comprendre el que està passant a molts municipis" , afirma. "Estar el dia a dia en contacte amb la gent també et dóna coneixement de primera mà d'allò que passa al carrer" , ha afegit. 
 
Rivalitat "sana" entre comarques 
 
Referent a la històrica rivalitat entre els territoris que integren la delegació de les comarques centrals, Gendrau ha assegurat que "com a molt, hi ha una rivalitat sana o de veïns" . "Per allò que he pogut detectar mirant-m'ho des de la llunyania, des d'una visió de comarca més petita que et dóna més distància, veig que som capaços de fer coses conjuntament" , ha manifestat. 
 
Gendrau creu que "cada comarca es pot complementar una a l'altra i treballar de manera conjunta" . Segons ell, en aquests moments ja s'avança en aquest sentit en aspectes com la sanitat en comarques com el Bages i el Solsonès. "Crec que la diversitat entre les comarques ens pot complementar molt bé" , indica. 
 
El projecte nacional
 
El nou delegat del Govern a la Catalunya Central no ha amagat la seva satisfacció de formar part d'un Govern que "ha iniciat el camí cap a l'estat propi" . "M'enorgulleix formar part d'aquest Govern que en aquests moments el president ha assumit el lideratge cap a l'estat propi i poder estar al seu costat per prendre decisió" , ha ressaltat. 
 
El també alcalde de Berga ha explicat que fa anys que treballa per l'alliberament nacional, "ho he fet des del començament amb les associacions, des de l'Ajuntament i també ho intentaré fer des del Govern de la Generalitat", ha constatat. 
 
Sense cap imputació 
 
Respecte a les crítiques que ha rebut per part de la presidenta del PPC, Alícia Sànchez Camacho, per la seva possible imputació per un presumpte cas de prevaricació, Gendrau ha volgut aclarir que no està imputat per cap causa i ha subratllat que "només hi ha una acusació que està en fase d'investigació i resolució. Falta que la Fiscalia ho resolgui amb les proves que hem aportat i les declaracions que hem fet, però no estic imputat"
 
El batlle va haver de declarar el mes d'abril de l'any passat al jutjat de primera instància de Berga per una querella presentada pel fiscal d'àrea de Manresa-Igualada per un presumpte delicte de prevaricació. La fiscalia l'acusava de no complir les condicions de la concessió del servei municipal de ràdio. 
 
Juli Gendrau és alcalde de Berga des del 2007. És enginyer en organització industrial i enginyer tècnic industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ha fet diversos postgraus i especialitzacions en la redacció, organització i direcció de projectes industrials i en l'àmbit de les energies renovables.

 

Participació