S'inaugura l'exposició "Pirineus 1900"

per Redacció , 9 de març de 2013 a les 22:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
En el marc de la Fira del Trumfo, ha tingut lloc aquest dissabte a la tarda la Inauguració de l’exposició ‘Pirineus 1900’, ubicada a la sala Francesca de Llobera del  Consell Comarcal del Solsonès.

El diputat de CiU, Marc Escarré, acompanyat d'autoritats locals i comarcals, participà en l’acte d’inauguració de l’exposició ‘Pirineus 1900’ que organitza l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

L’exposició “Pirineus 1900. Amadeu Bordalba pioner del fotoperiodisme als pirineus” ens mostra un conjunt de fotografies fins ara inèdites dels primeres anys del segle XX al Pirineus de Lleida i Andorra. Es tracta d’un fons d’imatges cedit a l’Arxiu fotogràfic del Servei d’Audiovisuals de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
 
Amadeu Bordalba Armengol (Lleida, 1883-1971) va créixer i va ser educat, juntament amb els seus set germans, amb una especial sensibilitat envers el món de les arts i la cultura. Des de petit va mostrar una creixent curiositat per una afició emergent en aquells temps: la fotografia.
 
La passió de Bordalba per les expressions relacionades amb l’art van fer un salt endavant amb la lectura de periòdics de l’època. Els textos i sobretot les imatges que s’hi reproduïen el captivaven. Bordalba va créixer somiant a tenir una càmera com la que utilitzaven els reporters de premsa. Un somni que es va fer realitat el 1902, després d’un viatge a la ciutat francesa de Lió, on va comprar la seva primera Kodak.
 
Equipat amb la seva càmera, a principis del segle xx, Bordalba va recórrer els Pirineus fotografiant amics, celebracions, tradicions, paisatges, edificis, infraestructures i tot allò que li cridava l’atenció. Una labor pròpia del fotoperiodisme més pioner que li va permetre dur a terme una completa col·lecció d’imatges irrepetibles que avui dia ens ajuden a entendre millor com es vivia als Pirineus fa cent anys.
 
En definitiva, Pirineus 1900 ens brinda l’oportunitat de redescobrir, a través d’una acurada selecció de 54 imatges inèdites, els Pirineus de fa un segle. Un recull fotogràfic procedent del fons de més de 250 clixés duts a terme entre els anys 1904 i 1911 que per primer cop mostra l’excepcional feina i les apassionants vivències d’un lleidatà il·lustre als Pirineus.
 
Podeu consultar les fotografies a partir de la web i catàleg del fons Amadeu Bordalba o al Servei d’Audiosvisuals de l’IEI .
 

 

Participació