Amb la vista posada al termòmetre i al cel

Prealerta del Pla NEUCAT per la previsió de nevades a cotes baixes a partir de demà

per Redacció, 21 de febrer de 2013 a les 21:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de febrer de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
La previsió indica que les nevades poden començar demà pel matí a la demarcació de Girona a cotes altes i s’aniran estenen demà pel litoral i prelitoral català a cotes més baixes a mesura que baixin les temperatures
Protecció Civil de la Generalitat i el Servei Català de Trànsit demanen extremar les precaucions en la mobilitat a les zones afectades per la neu
Davant l’acumulació de gruixos de neu importants el cap de setmana, cal precaució en les activitats de lleure i en la mobilitat a les zones afectades per la neu els propers dies
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per a Nevades a Catalunya NEUCAT per la previsió del Servei Meteorològica de Catalunya (SMC) que preveu l’inici d’un episodi de nevades a partir de demà pel matí que pot afectar zones on aquest fenòmen és poc habitual i produir afectacions. També nevarà a Pirineu i Prepirineu però en zones on aquest fenòmen és més habitual. La nit de divendres serà la més problemàtica i es demana precaució per minimitzar-ne les afectacions.
 
Les nevades de demà al matí cauran a les cotes altes (1.200 m) de les comarques interiors de la demarcació gironina. A partir de la tarda la cota anirà baixant fins els 400 m en aquesta zona i la possibilitat de nevades s’estendrà també al prelitoral de Girona i  Barcelona i a les comarques de la Catalunya Central.
 
La nit de divendres a dissabte serà el moment de màxima intensitat del fenomen, especialment al prelitoral de Tarragona, però que també afectaran les comarques de la Catalunya Central, Terres de l'Ebre i comarques de Ponent. També podrien arribar a afectar, amb menor intensitat i probabilitat, a les comarques del litoral de Barcelona, tarragona i Terres de l'Ebre.  i es preveu una acumulació de neu destacable, la cota de neu baixarà fins als 200 m i, puntualment, a zero. 
 
Des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s'ha informat d'aquesta situació a Ajuntaments, Consells Comarcals, cossos operatius, concessionaris de serveis bàsics (aigua, electricitat, gas, etc.), infraestructures bàsiques (aeroports, autopistes, operadors de telefonia) per tal que prenguin les mesures preventives corresponents. En total s'han realitzat més de 4.000 comunicacions.
 
En el cas dels Ajuntaments i Consells Comarcals, es tracta bàsicament de tenir a punt sal, fundents i grups electrògens, així com la possibilitat d'obrir pavellons o centres específics si cal acollir persones afectades. També que tinguin especial cura de les persones sense sostre, habilitant els espais i serveis necessaris.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la població que es mantingui atenta a l’evolució meteorològica de cara a adequar la mobilitat i les activitats a l’aire lliure a aquesta situació. Davant la baixada de temperatures, també es demana seguir els consells per evitar accidents per la mala combustió d’estufes i calderes. 
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) recomana als usuaris que consultin l’evolució de les afectacions derivades de la meteorologia adversa al compte de Twitter @transit i al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm.
 
Per a la conducció amb neu o gel a la calçada l’SCT recomana:
 
        Conduir amb suavitat
        No frenar bruscament
        Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments
        Augmentar la distància de seguretat per evitar col·lisions per encalç
        Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
        No avançar si no és necessari
        Portar les cadenes per si cal utilizar-les
        Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
Protecció Civil de la Generalitat també recorda:
 
Fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació i del twitter @meteocat 
Davant la formació de plaques de gel a la via pública, els vianants cal que extremin les precaucions
trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència
Consulteu tots els consells de nevades a: www.gencat.cat/interior/nevades
En zones on baixin molt les temperatures cal evitar que les canonades es glacin i rebentin deixant que corri un petit rajolí d'aigua o tapant amb un drap les claus de pas o aixetes

 

Participació