El Solsonès té 171 pisos nous que esperen comprador

Catalunya té un estoc de 79.331 pisos nous, que equival a 10,5 habitatges per cada miler d'habitants

per Redacció, 15 de febrer de 2013 a les 10:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de febrer de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El primer estudi del cens d'habitatges de nova construcció pendents de vendre a Catalunya, basat en dades dels Registres de la Propietat des de l'any 2007 fins a finals del 2012, recull que Catalunya té un estoc de 79.331 pisos nous. Aquest cens s'ha creat en base a un conveni entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i el deganat dels Registradors de la Propietat i Mercantils de Catalunya i servirà com a eina per la presa de decisions en matèria de política d'habitatges, ja que permetrà localitzar en el territori els dèficits i les necessitats d'habitatge.
Segons el cens, actualment a Catalunya hi ha 79.331 pisos nous sense vendre, el que equival a 10,5 habitatges per cada miler d'habitants. La distribució al territori, no obstant, és desigual. Mentre que l'estoc més gran quantitativament se situa a la demarcació de Barcelona (46.142 pisos buits), és precisament on la proporció relativa en funció del número d'habitants és més baixa (8,3 habitatges sense vendre per cada 1.000 habitants). En canvi, Lleida se situa al capdavant de l'estoc acumulat tenint en compte la població, amb 23,1 pisos buits per miler d'habitants.
Pel que fa a les comarques, els estocs relatius més elevats es troben al Pallars Sobirà (62,7 pisos buits per mil habitants), a la Segarra (54,2), la Val d'Aran (35,5) i, ja a major distància, a la Noguera (28,9), totes elles de la demarcació de Lleida.
Absorció dels estocs 
La dificultat d'absorció de l'estoc actual de pisos nous sense vendre variarà segons la seva distribució territorial. Per exemple, dels municipis amb més de 1.000 habitatges en estoc, la ciutat de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat presenten un índex relatiu inferior als 6 habitatges per 1.000 habitants. Aquesta quantitat és fàcilment absorbible i fins i tot pot resultar insuficient en un situació econòmica normalitzada.
D'altra banda, en els municipis mitjans, d'entre 5.000 i 25.000 habitants, és on es concentra el major nombre d'estocs, tant en valor relatiu com absolut. No obstant això, l'índex relatiu més elevat d'estocs es dóna en els municipis de menys de 2.000 habitants, el que fa preveure grans dificultats d'absorció a mig termini.
Així, segons l'informe, l'estoc que es concentra a les zones turístiques, tant de costa com de muntanya, podria absorbir-se a mig termini, si disminueix paral·lelament l'oferta de pisos en venda del mercat secundari. En canvi, serà molt difícil donar sortida a mig termini als pisos nous sense vendre situats a les comarques d'interior que disposen de més de 20 habitatges buits per 1.000 habitants.

 

Participació