La CUP critica que l'Ajuntament de Torà perdoni impostos al bisbat de Solsona

Per la rehabilitació de la rectoria del monestir Cellers

per ACN, 31 de gener de 2013 a les 17:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de gener de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
(ACN).- El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Torà (Segarra) ha denunciat que l'equip de govern hagi perdonat al Bisbat de Solsona el pagament de l'impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO), la llicència d'obres, corresponent a les obres de rehabilitació de la rectoria annexa al monestir de Sant Celdoni i Sant Ermenter del nucli de Cellers. La CUP entén que l'Església com a institució "ha de tenir el mateix tractament fiscal que la resta de persones físiques i jurídiques propietàries de béns immobles" i, per això, considera injustificable que l'equip de govern de Torà "faci tractes de favor a aquesta institució saltant-se les ordenances fiscals aprovades pel propi ple municipal".
 
La rehabilitació de la rectoria annexa al monestir de Sant Celdoni i Sant Ermenter del nucli de Cellers està inclosa en el programa 'Romànic Obert', que promouen conjuntament 'la Caixa' i el Departament de Cultura per posar en valor els monuments del Romànic català. Tot i això, la pràctica totalitat de l'actuació no es porta a terme a l'església romànica sinó a la rectoria, una construcció annexa del segle XVIII, que s'està restaurant com a habitatge. 
 
Segons la CUP, la inversió declarada pel programa Romànic Obert a Cellers és de 130.000 euros. Per tant, la formació independetista entén que l'import mínim de l'obra és aquest i que podria ser superior en el supòsit que la institució propietària de l'edifici també hi aportés diners. Tenint en compte que la quota tributària de l'ICIO vigent al municipi de Torà és del 2,8 %, la llicència d'obres costaria al Bisbat, com a mínim, 3.640 euros. A aquesta quantitat, però, caldria restar-hi la bonificació corresponent al tipus d'obres, que seria el que s'aplica a les masies i que és del 75 %, de manera que l'import que hauria de pagar l'Església seria de, com a mínim, 910 euros, segons la CUP. 
 
Per això, aquesta formació considera incongruent que l'equip de govern apel·li contínuament a la mala situació de les finances municipals per justificar l'augment de taxes i impostos als veïns del municipi i, en canvi, perdoni aquests mateixos impostos al Bisbat com va reconèixer en el darrer ple, i més encara "en un moment en què molts ajuntaments tracten d'acabar amb els privilegis fiscals de l'Església com ara l'exempció de l'IBI".  
 
La CUP de Torà entén que l'Església com a institució ha de tenir el mateix tractament fiscal que la resta de persones físiques i jurídiques propietàries de béns immobles i considera injustificable que l'equip de govern de Torà "faci tractes de favor a aquesta institució saltant-se les ordenances fiscals aprovades pel propi ple municipal".

 

Participació