L'episodi de pluges es manté sense afectacions i s'anuncia un episodi de baixa probabilitat de forts vents per demà al sud

La Coma i la Pedra ha recollit 87 litres/m2

per Redacció , 19 de gener de 2013 a les 19:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de gener de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Avís de risc per vent:
Es comunica que en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya SMC i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, s'ha emès un avís de risc per vent. Segons la previsió es podran superar, amb baixa probabilitat, ratxes de vent superiors als 90 km/h al terç sud de Catalunya (fins a 125 km/h a les Terres de l'Ebre) durant el període comprès entre la 01.00 h de la propera matinada i el vespre de diumenge. El fenòmen començarà aquesta nit a les comarques de Terres de l'Ebre i s'anirà estenent a primera hora del matí i fins la tarda a la serralada del prelitoral de Tarragona. 
 
Episodi de pluges: Prealerta del Pla de risc d'Inundacions INUNCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) informa que manté el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT en fase de Prealerta. Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen que hauria finalitzat la possibilitat de superar el llindar d'acumulació de més de 100 l/m2 en 24 hores. L'avís era vigent fins avui a la tarda a les comarques del Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i el nord del Solsonès.
 
Per la propera matinada i primeres hores del matí de diumenge la previsió indica que amb baixa probabilitat es podrien produir pluges d'intensitat forta, acumulant-se més de 20 l/m2 en 30 minuts, a tot el litoral i prelitoral excepte al Baix Camp i a les Terres de l'Ebre.
 
Fins el moment no hi ha incidències remarcables i només s'han rebut 31 trucades al telèfon d'emergències 112 relatives a aquest episodi de meteorologia adversa.
 
Les quantitats acumulades més significatives fins el moment són:
 
Coma i la pedra             2.300m              87.5 l/m2
Pont de Suert                 823m                65.9 l/m2
Spot                            2.500m              64.1 l/m2
Sort                             670m                49 l/m2
Alins                            2.400 m             46.5 l/m2
Barruera                       2.500 m             43 l/m2
Solsona                                                  31.7l/m2
 
Respecte als embassaments de la conca del riu Ebre, estan desembassant:
 
Flix:                  1.255 m3/s
 
Riba Roja:         1.250 m3/s
 
Mequinensa:     1.400 m3/s
 
Aquests cabals són inferiors als que en general poden generar incidències en el territori. El Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat, manté el contacte amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre CHE i amb l'Agència Catalana de l'Aigua ACA per monitoritzar que els cabals no arribin a nivells de risc. Igualment s'ha avisat els Ajuntaments de la conca de les maniobres i volum dels desguassos.
 
 
RISC D'ALLAUS:
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a partir de la informació facilitada per l'Institut Geològic de Catalunya (IGC), manté la Prealerta del Pla especial d'emergències per allaus ALLAUCAT per perill FORT (4 sobre 5 a l'escala europea) a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa (comarques Vall d'Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça). Divendres es van acumular entre 15-25 l/m2 de precipitació, que van ser inicialment a la matinada en forma de neu a totes les cotes (uns 5 cm), passant després a ser pluja des de mig matí fins a mig dia. Avui ha seguit plovent i les acumulacions més importants de tot l'episodi són a la
meitat sud del'Aran i a la Franja Nord de la Pallaresa. La neu s'ha humitejant a totes les orientacions. Degut a la pluja s'han donat caigudes espontànies d'allaus de neu molt humida. S'espera que aquesta activitat de petites allaus continuï tot el dia d'avui. La probabilitat de caiguda espontània de plaques humides és elevada, sobretot per sota dels 2.400 m a qualsevol orientació. També és probable la caiguda de plaques en vessants obacs al pas d'una persona a qualsevol cota i amb la possibilitat de que arribin a ser de mida localment gran.
A partir de la matinada de diumenge, amb el descens de la temperatura, es millorarà l'estabilitat del mantell nival i el perill disminuirà. Cal, però, tenir molta precaució i evitar comportaments imprudents o desplaçar-se a zones de risc.
 
 
Afectacions viàries:
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que a l'A2 al Bruc hi ha boira i la C-28 està tallada per risc d'allaus entre Baquèira i La Peülla
 
Si es condueix a les zones on es registren fortes ratxes de vent l'SCT recomana:
 
Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
Subjectar el volant de manera segura i forta
Davant la pluja l'SCT recomana:
 
Reduir la velocitat ja que la calçada molla augmenta el perill d'accident.
Augmentar la distància de seguretat per tenir més espai de frenada.
En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, la millor solució per no trobar-s'hi és moderar la velocitat.
Frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes.
En cas d'haver de travessar un bassal gran: circular amb primera, lentament i un cop passat comprovar l'eficàcia dels frens.
En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.Avís de risc per vent:

 

Participació