Solsona manté viu el llegat de Xavier Jounou

Ple al Teatre Comarcal en una emotiva presentació del llibre Xavier Jounou. Solsoní de paraula i obra

per Ramon Estany , 8 de gener de 2013 a les 23:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de gener de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ramon Segués, coordinador del projecte, amb els actors que recitaren textos de Xavier Jounou Foto: Ramon Estany

El proppassat dissabte 22 de desembre, el Teatre Comarcal de Solsona acollí la presentació definitiva del llibre sobre la persona i l'obra de qui fou alcalde de Solsona, Xavier Jounou i Bajo. Entre els convidats a l'acte, una nombrosa representació política, president del Consell Comarcal del Solsonès, alcaldes del Solsonès, i membres destacats d'Esquerra Republicana de Catalunya, com Joan Puigcercós i Josep Huguet, així com molts dels qui havien comprat anticipadament el llibre.
L'acte, molt senzill, però elegant i simbòlic, va començar amb la música de Lluís LLach, que acompanyà gran part de la presentació. A continuació, una veu en off, la de Mn. Huguet, obrí les intervencions que definiren la personalitat de Jounou. Intervencions en que membres del grup de Teatre Lacetània recitaven fragments de discursos i textos destacats del Xavier Jounou


Després d'aquest pròleg, Ramon Segués, coordinador del llibre, en presentà l'obra al públic assistent.
Segués va explicar que segurament moltes persones s'hauran preguntat perquè un llibre pel Xavier Jounou i no per un altre persona, i davant això la primera resposta que ens ve és per que era alcalde de Solsona i va morir exercint les seves funcions, però aquest no ha estat l'únic motiu que ha impulsat a fer aquest llibre.

Segons Segués, han estat dos motius bàsics: un, el mateix Xavier, la seva personalitat rica i polièdrica, el fet de ser un home lliure, un home valent, un home compromès, un escriptor notable, un home patriota, un home de fe, amb unes conviccions fermes. Però, per damunt de tot, per als que han fet el llibre, era un amic, i com a tal l'estimaven i per això "no hem volgut que la seva memòria s'esvaís" .
El segon motiu ha estat Mn. Jesús Huguet, un gran amic del Xavier Jounou, que molts coneixiem i l'admiravem, hi haviem conversat, era un teòleg eminent però senzill, un capellà del carrer que tant prenia el tallat a l'Espiga amb algú com seia al banc del passeig veient passar la gent o com redactava dures crítiques contra les estructures  eclesials amb les quals no estava d'acord.La música i la paraula han presidit l'acte Foto: Ramon Estany

La gestació del llibre

Segués va explicar com va nèixer la idea del llibre. Va ser a la tardor del 2010, un capvespre, quan Mn. Jesús Huguet estava assegut sota l'alzinar que hi ha davant l'església de Sant Just, un lloc que per a ell era el seu lloc preferit i on li agradava escoltar el silenci i compartir converses, fent petites tertúlies. Doncs, un d'aquests vespres, li comentà al Ramon Segués que s'hauria de fer un llibre dedicat al Xavier Jounou. D'entrada, es veia una empresa llarga, una costa sense final, en aquell moment. I d'aquella conversa en van passar mesos, però mentres, el Mossèn, que era un expert en l'art d'involucrar les persones i de fer que cadascú donés el millor de si mateix va anar teixint la seva xarxa de tal manera que el gener del 2011 ja hi havia un equip engegant el projecte.
"No va ser fàcil" . No per falta de material, "en teniem molt més del que podiem païr", ni per falta de ganes, "les teniem totes" , ni per falta de voluntat ni de col·laboracions", però "teniem dubtes, no veiem clar com havia de ser el llibre, qui l'havia d'escriure i quin format havia de tenir".


El públic omplia el Teatre Comarcal Foto: Ramon Estany

Moments cabdals del llibre

Segués va subratllar que la història del llibre està marcada per quatre dates cabdals. La primera és el 13 de gener del 2010, la data de la mort del Xavier, que d'alguna manera desencadenà tot el procès. La segona data és el 9 de març de 2012, amb la mort accidental del pare del projecte, del "lider espiritual", Mn. Huguet.
Afortunadament, la 3a data  és positiva. Una data que va omplir de joia als membres del projecte, i va ser l'1 d'agost de 2012 quan es va fer la presentació a la premsa del llibre, a Rotés.
I l'última data, aquest 22 de desembre, en que es presentà acabat el llibre, aquella il·lusió de Mn. Huguet, nascuda davant l'esglèsia de Sant Just.

El format del llibre

Segués ha recordat, finalment, que no ha estat un camí fàcil. Després dels dubtes es va acabar optant per la solució que crèiem que era la única possible, per què una personalitat polièdrica com la del Xavier Jounou havia de fer un llibre amb enfocaments diversos i per aquest motiu es va decidir fer un llibre coral, on 10 persones que el coneixien i estimaven, estaven disposades a recordar fins l'últim moment i recòrrer tots els camins per arribar al resultat final. Es va decidir parlar de pagesis, de fe, de país, de política, de folklore, de món associatiu, de biografia, i, finalment, va semblar adequat incloure un apartat que justifiqués d'alguna manera que el Xavier era un escriptor notable.
Segués no ha volgut oblidar que darrera d'aquest llibre no només hi ha aquests 10 noms sinó que hi ha un equip de 15 persones que ha treballat amb il·lusió i de manera incansable des de fa  pràcticament dos anys. Un equip de persones que no han estat sols, i que van aconseguir superar la data traumàtica de la pèrdua de Mn. jesús Huguet, que era qui encapçalava el projecte, però que amb el camí que ell havia traçat i amb "l'ajuda que encara els dona", van aconseguir que un munt de persones  hi col·laborés, explicant els seus records i vivències.

Èxit editorial

El llibre ha tingut una gran acollida. Amb un tiratge de 700 exemplars, en aquests moments en queden unes poques desenes, havent-se exhaurit més d'una vegada a les llibreries. Els pocs exemplars que es poden trobar, són disponibles al preu de 18 euros.
 

Al final de l'acte, els assistents han pogut adquirir els llibres Foto: Ramon Estany

 

Participació