Identitat, avantguarda i tradició al Concert nadalenc de l'Orfeó

per Ramon Estany , 26 de desembre de 2012 a les 14:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de desembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El concert que ha ofert l'Orfeó Nova Solsona la nit del 25 de desembre a la Catedral de Solsona estava dividit en tres parts.
La primera part, amb el títol d'IDENTITAT, recordava l'estimadíssim Mn. Muntada, compositor de peces tant emblemàtiques per Solsona com l'Himne de la Coronació.


Les nadales de Mn. Muntada, que s'interpretaren en aquest concert, que a vegades són dolces melodies com LA NON-NON, i d'altres són més contundents, com EL NADAL DELS DIMONIS, es combinaren amb textos dels Pastorets de Folch i Torres, recitats pels actors del grup Lacetània Teatre.
La segona part, amb el títol AVANTGUARDA, es va preparar a partir de nadales del director i compositor britànic John Rutter, l'obra del qual és reconeguda especialment per la seva música sacra i nadales com ANGELS CAROL i NATIVITY CAROL que poguerem escoltar amb l'acompanyament al piano d'Eduard Tamames.

La darrera i tercera part del concert es tancà  amb el bloc TRADICIÓ, algunes d eles nadales que ens fan sentir més el Nadal i amb l'acompanyament d'un quartet de corda.

Referències a Mn Muntada i a la crisi econòmica

El president de l'Orfeó Nova Solsona, ignasi Farràs, ha donat la salutació inicial del concert, al nombrós públic que omplia la catedral, i a les autoritats assistents, alcalde de Solsona, David Rodríguez, president del Consell Comarcal, Joan Solà, i rector de la parròquia de Solsona, Mn. Lluís Tollar.
Farràs ha iniciat el parlament desitjant que es mantingui en el futur la col·laboració entre l'Orfeó i Lacetània Teatre, tal com s'ha fet realitat en el concert d'enguany, però també ha fet menció al centenari del naixement de Mn. Antoni Muntada, "religiós per vocació i amb una gran passió per la música", del qual una bona part de les persones grans de Solsona que tenen coneixements musicals els deuen a la seva dedicació a l'ensenyament musical.
El president de l'entitat musical va recordar els anys que Muntada va ser director de l'Orfeó, motiu pel qual en aquest actes culturals que tenen lloc a la nostra ciutat, "la qual cosa ens satisfà i entenem que és la nostra raó de ser".
En aquest sentit, el president de l'Orfeó subratllà que "formem part de la societat civil de Solsona, i en un moment com aquest en què l'economia ha tingut una forta davallada a la comarca, l'Orfeó vol tenir un record per a totes les persones que en pateixen més directament les conseqüències". I "amb el desig que el final del 2012 sigui un punt d'inflexió cap a una millora econòmica i social, l'Orfeó Nova Solsona desitja unes bones festes de Nadal i un millor Any Nou."


Programa del concert

Part I- IDENTITAT

L'àvia....Marga Torres
PORTAL DE BETLEM     Lletra i música: Mn. A. Muntada
Satanàs i Llucifer....Francesc Boix i Ramon Segués
NADAL DELS DIMONIS   Lletra i música: Mn. A. Muntada
Gabriel i Maria.....Núria Bonet i Marga Torres
FOC DE SANT JOSEP    Lletra: Mn. M. Melendres. Música: Mn. A. Muntada
Josep i Maria.....Francesc Boix i Núria Bonet
LA NON-NON      Lletra: Mn. J. Verdaguer. Música: Mn. A. Muntada
L'anunciació....Núria Bonet
CANÇÓ DE REIS      Lletra: Mn. M. Melendres. Música: Mn. A. Muntada
L'anunciació dels pastors...Núria Bonet, Francesc Boix, Marga Torres i ramon Segués.

Textos: Folch i Torres

Part II - AVANTGUARDA

L'ESTABLE JOIÓS   Nadala tradicional celta. Harmonitzada per John Rutter
NATIVITY CAROL  Lletra i música de John Rutter
QUIN MILLOR CANT US PUC PORTAR  Lletra i música de John Rutter
ANGELS CAROL   Lletra i música de John Rutter

Piano: Eduard Tamames

PART III - TRADICIÓ

EL PETIT VAILET    Tradicional catalana. Harmon. F. Vila
EL CANT DELS OCELLS  Tradicional catalana. Harmon. F. Vila
L'ÀNGEL I ELS PASTORS  Tradicional catalana. Harmon. F. Vila
DING, DONG! JOIA A DALT DELS CELS   Trad. anglesa
EL NOI DE LA MARE     Trad. anglesa

Instrumentació: Albert Fontelles

Quartet: Violí: Narcís Palomera i Joaquim Giménes
Viola: Jordi Maria Macaya- Violoncel: Toni Cabanes
Direcció: Anna Camps


 

 

Participació