Tatrau Teatre obre portes

A un any de complir el 30 aniversari, el Grup de Teatre Lacetània s'embarca en un projecte ambiciós que va molt més enllà de l'espai físic i de l'activitat exclusivament teatral. D'una banda obrirà les portes d'un nou local a iniciatives pròpies d'altres disciplines artístiques com la música i la dansa i de l'altra el Tatrau es concep com un centre de formació i producció teatral

per Ramon Estany , 17 d'abril de 2011 a les 16:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'abril de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Visita dels visitants a la sala. Foto: Ramon Estany

Aquest dissabte 16 d'abril a les 8 del vespre més d'un centenar de persones s'han atansat al número 23 del carrer de Santa Llúcia Solsona per assistir a l'acte de presentació oficial d'aquest nou equipament cultural.


Un cop obertes les portes, el públic convidat ha pogut entrar al recinte, on els ha rebut el president del grup de Teatre Lacetània Francesc Boix, que, amb molt il·lusió, ha presentat aquest espai "resultat del projecte que hem estat treballant el Lacetània Teatre aquests últims anys".

Boix ha recordat, però, que a Solsona tenim la sort de disposar del Teatre Comarcal que des de la seva creació ha servit per facilitar i dignificar el treball de moltes entitats solsonines, entre elles el grup Lacetània. I és que des de el principi, "el Teatre Comarcal ha estat casa nostra, és casa nostra i volem que continuï essent casa nostra". Però també, des del primer moment "el Lacetània Teatre va veure que tenia necessitat d'un espai nou, un espai en que pogués desenvolupar l'activitat de creació i d'assaig, un local en el que poguessin plantar l'escenografia des del primer moment, i planificar els assajos". Era un projecte que "portavem molts anys parlant-ne".

I mentres cercaven un local i la manera de materialitzar el projecte, els va venir al cap una idea: "per que no anar una mica més enllà d'un local d'assaig i buscar un espai que pogués servir per presentar al públic el nostre treball". En definitiva, un local per presentar els espectacles de manera diferent a la que es pot presentar en un lloc com el Teatre Comarcal i on a més de l'activitat teatral s'hi pogués desenvoluar d'altres activitats culturals. Aquí va nèixer el projecte Tatrau, "des d'aquell moment vam tenir un somni", recalcà Boix.

El 2009 es van donar les condicions i se'ls va presentar l'oportunitat de transformar un local que havia tingut diversos usos: des d'una quadra a un quarter militar fins a un magatzem, per convertir-lo en un espai de creació. Van encarregar el projecte a l'arquitecte Eduard Tripiana i un cop aprovat en assemblea es van iniciar les feines d'adequació del local que han avançat al ritme que han marcat les limitades capacitats econòmiques de l'entitat, i sobretot també gràcies a la dedicació desinteressada de membres del grup, amics i col·laboradors.

Tatrau Teatre és un espai en el que cabran 100 localitats i en que es podrà posar l'escenari en diferent sposicions, amb múltiples possibilitats. Estarà gestionat per Lacetània Teatre i s'hi podran realitzar activitats diverses com teatre, lectures, conferències, exposicions, concerts, actuacions de dansa, etc. En definitiva, és un espai amb un aforament limitat, que complementa l'oferta d'equipaments culturals que actualment hi ha a Solsona. "No vol substituïr res" com diu Francesc Boix, "afegeix, vol donar una nova possibilitat a la ciutat de Solsona".

A més a més d'un nou espai físic, el projecte Tatrau Teatre s'obre a crear en el futur un àmbit nou de creació, de formació i de gestió teatral.

La presentació va comptar també amb un petit tast musical, amb l'actuació del grup coral Free Songs, l'Orfeó Nova Solsona, Maria Riu al violí, i un petit avançament de les obres que podrem veure amb el cicle Escenes.

 

Participació