La pubilla i donzelles de Solsona participaran al màxim a les sortides que s’organitzen arreu del país durant l’any

per Redacció, 18 de juliol de 2012 a les 21:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de juliol de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ribera, al centre, amb Anglarill, a l’esquerra, i Riu, a la dreta Foto: Aj Solsona

El pròxim 8 de setembre a la plaça Major, just abans d’iniciar-se els ballets de la Festa Major, l’alcalde, David Rodríguez, col•locarà la banda a la nova pubilla, Cristina Ribera i Tarifa, a la primera donzella d’honor, Raquel Anglarill i Riu, i la segona donzella, Núria Riu i Caballol. Van ser les candidates que es van presentar a les proves realitzades per l’Ajuntament dissabte passat al migdia. Totes tres es mostren entusiastes dels valors del pubillatge en què acaben de fer una primera immersió i asseguren que assistiran al màxim nombre de sortides que s’organitzen dins d’aquesta tradició arreu del país. 
 
Cristina Ribera, l’aspirant que va assolir una major puntuació a les proves escrites –amb preguntes de cultura general, catalana i local– i l’entrevista amb representants municipals (d’ERC i CiU) i de l’Associació del Pubillatge, va presentar la candidatura a títol personal. Raquel Anglarill ho va fer en representació del Club Esportiu Arrels, mentre que Núria Riu va ser la candidata del Club Bàsquet Solsona. 
 
Totes tres s’han examinat enguany de la selectivitat, tot i que a partir del setembre seguiran rumbs diferents: la Cristina (17 anys) es matricula a Traducció i Interpretació d’Alemany i Rus; la Raquel (18 anys), a Dret, i la Núria (18), a INEFC.  
 
La Cristina explica que de petita sempre havia sentit admiració per la pubilla i les donzelles, i l’any passat va començar a plantejar-se la possibilitat de inscriure’s a la convocatòria de la regidoria de Cultura. Tot i això, “vaig necessitar l’empenteta de la família per fer el pas” , admet la nova pubilla. “Sempre m’ha agradat participar activament a les festes de Solsona”, afegeix. 
 
Igual que ella, la segona donzella sempre ha sentit simpatia per aquesta figura de la cultura tradicional solsonina. “Al principi em feia vergonya, però la meva germana, que va ser donzella fa dos anys, va obrir el camí” , explica. Per a la Núria, “participar-hi és una forma d’evitar que les tradicions populars s’arribin a perdre”. La primera donzella, per la seva banda, veu en el pubillatge una forma de creixement personal. “Sempre he viscut les festes des d’un punt de vista, i ara tinc l’oportunitat de viure-les des d’una altra perspectiva. Veure les coses des de diferents angles ens enriqueix” , afirma la Raquel.  
 
Totes tres coincideixen a destacar el fet que el pubillatge és encara un fenomen desconegut, malgrat que a Solsona té més de 40 anys de bagatge. La Cristina afirma que “ha estat una sorpresa agradable saber que la pubilla i les donzelles no només surten per Corpus i la Festa Major” . A més, considera que “és una experiència molt enriquidora, ja que permet conèixer el nostre país i altres persones”.
 
“Poder formar-ne part és com un regal, no una obligació!” , exclama Raquel Anglarill, que no entén per què no hi ha més candidates a Solsona. “Caldria fer més difusió del que és el pubillatge”, diu Cristina Ribera, si bé reconeix que la situació està canviant gràcies a la tasca que duu a terme l’Associació del Pubillatge Solsoní. Una de les opcions, segons la Raquel, passaria per proposar a cadascuna de les entitats de la ciutat que presentés una jove aspirant. Amb tot, “també cal que les noies tinguem més iniciativa” , afegeix la Cristina. 
 
Per què no un hereu?
 
Tant la pubilla com les dues donzelles d’honor que participaran a les comitives d’autoritats a partir de la pròxima Festa Major estarien a favor d’incorporar a la tradició solsonina l’elecció d’un hereu i els fadrins d’honor. “No seria canviar la tradició, sinó ampliar-la”, argumenten. Creuen que hi ha nois joves amants del folklore local, de les Caramelles i dels Castellers de Solsona que reuneixen el perfil idoni per aquest paper.  
 
Quant a l’oferta nocturna de la Festa Major per al jovent, un dels aspectes que els darrers anys ha estat tema de debat, la Cristina, la Raquel i la Núria són del parer que “últimament ha millorat molt”. Segons elles, “la Joventut Solsonina hi té un paper clau, perquè es mou”. No obstant això, lamenten la manca de resposta del públic amb què es troben sovint actes organitzats per aquesta entitat. 
 
Falta un mes i mig per al seu debut, però aquesta setmana mateix totes tres han començat els preparatius per poder-se abillar a partir del dia 8 de setembre. Fins i tot ja han triat el color de les faldilles, però volen mantenir-lo en secret. Això sí, ja avancen que la seva opció “serà austera”.
 
Pubilles i jurat Foto: Aj Solsona

 

Participació