1 de 10
Punt de vista

Recollida de residus

"Ara resulta que el millor seria ubicar 6 grans illetes tancades al voltant de Solsona"

Representants de l'Agència de Residus de Catalunya es reuniren dimecres passat amb les alcaldies del Solsonès per tractar el sistema de recollida a la comarca | CCS
per Xavier Vilalta, alcalde de Pinós, Pinós | 24 de març de 2023 a les 17:43 |

Després de quatre anys d'estudis i més estudis sobre el model de recollida de residus a implantar a la Comarca, el Consell Comarcal del Solsonès va convocar a les 11 alcaldies afectades (queden fora els municipis de Solsona i els tres de la vall de Lord).


Fa un parell d'anys, es va apostar per un sistema de 43 illetes repartides per tot el territori. De fet aquesta opció va tenir el vistiplau al Consell d'alcaldies.


Per raons que desconeixem, al cap d'un temps se'ns presenta un altre estudi. Aquesta vegada fer un porta a porta de baixa freqüència. Com es pot comprendre, aquest sistema té uns costos elevadíssims tenint en compte l'extensió i disseminació de les masies del Solsonès.

Arribem a dimecres, se'ns planteja la darrera ocurrència o estirabot. Ara resulta que el millor seria ubicar 6 grans illetes tancades al voltant de Solsona. L'argument és el següent: Tothom va a Solsona i, per tant, que aprofiti el viatge per tirar les escombraries, amb l'argument de la sostenibilitat.


Quatre anys per aquesta brillant idea?
Ara resulta que tota la comarca va a Solsona. D'entrada els habitants de municipis sencers com La Molsosa ni s'hi acosten, o els de Pinós que només hi van els dels Nuclis d'Ardèvol i Sant Just, però no els dels altres tres ( Vallmanya, Pinós i parcialment Matamargó). També trobaríem exemples a altres municipis perifèrics.


"Tothom va a Solsona i, per tant, que aprofiti el viatge per tirar les escombraries, amb l'argument de la sostenibilitat."


La solució per tots aquests afectats és que ja s'arribarà a acords amb ajuntaments limítrofs d'altres comarques amb els quals ni se'ls ha consultat. Pilotada endavant i embolica que fa fort.


A banda d'això, s'ha pensat amb la gent gran que es desplaça molt de tant en tant? I els usuaris de segones residències, que faran?
No vull ser malpensat, però no serà que amb aquest sistema els que tindríem son els voltants de Solsona endreçats, cosa que ara no passa?

El reequilibri territorial és això? Centralitzar-ho tot a Solsona? Posats a fer, tanquem les escoles rurals, ja poden anar tots els alumnes a Solsona, o no cal que fem instal·lacions esportives, total podem anar tots a Solsona a fer esport.

Després de tots els problemes no resolts com el dels sous del personal, la distribució d'arquitectes i serveis tècnics, el Centre Sanitari per citar-ne alguns, ara tenim la cirereta del pastís.

Senyors i senyores que dirigiu el Consell Comarcal del Solsonès, queden dos mesos per a les eleccions vinents. Deixeu-ho estar, no empitjorem més les coses. Vindran temps millors.

Xavier Vilalta, alcalde de Pinós
Pinós, 24 de Març de 2023

 

Participació