1 de 10
Comarques

Esquerra Republicana a favor de la proposició de llei de canvi d’adscripció comarcal dels municipis de Torà i Biosca

Consideren que és fonamental que sigui validada per la seva ciutadania a través d’una consulta

Límit comarcal entre la Segarra i el Solsonès | Google Maps
per Redacció, Solsonès | 2 de febrer de 2023 a les 22:00 |
La propera setmana està previst que es debati al Parlament de Catalunya la proposició de llei de canvi d’adscripció comarcal i veguerial dels municipis de Biosca i Torà.

El canvi de comarca i, en conseqüència de vegueria, és una llarga reivindicació dels dos municipis. Des d’Esquerra Republicana de Catalunya de la Segarra i del Solsonès creuen fermament en el principi de l’autonomia municipal i respecten la decisió dels dos municipis, malgrat les afectacions que pugui tenir la reorganització comarcal en els Consells d’ambdues comarques. Tanmateix, el principi democràtic aconsella que la decisió sigui ratificada per la població dels dos municipis per mitjà d’una consulta popular.


Aquesta consulta va ser sol·licitada pels ajuntaments de Biosca i Torà a l’estat espanyol, i el 2014 fou denegada pel Consell de Ministres.

Des de les federacions comarcals d’Esquerra Republicana de Catalunya de la Segarra i del Solsonès es manifesten favorables a l’aprovació de la llei, atenent la petició dels dos municipis, però considerem que és fonamental que sigui validada per la seva ciutadania a través d’una consulta que es realitzi amb plenes garanties democràtiques.


Com ja s’ha exposat, el canvi d’adscripció comarcal suposarà una alteració, també, en l’organització dels respectius Consells Comarcals. Aquest canvi, no hauria d’afectar els serveis que els consells presten als seus municipis i caldria que l’administració competent, vetlli pel manteniment quantitatiu i qualitatiu de la prestació d’aquests serveis als 36 municipis que formen part de les dues comarques. 

 

Participació