Kehoe afirma a Solsona que «ara estem en un moment clau per a l'economia del país»

L’economista nord-americà obre el cicle de conferències Solsona Co, que continuarà el 3 de juliol amb l’inventor Pep Torres

per Aj Solsona, 6 de juny de 2012 a les 13:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juny de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foto: Aj Solsona

Espanya i Catalunya no es troben encara en una gran depressió. És més, “ara estem en un moment clau”. Aquest va ser l’eix argumental que anit va defensar a Solsona l’economista nord-americà Timothy J. Kehoe per encetar el cicle de conferències Solsona Co. Més d’un centenar de persones de públic van enxiquir la sala cultural del consistori per escoltar el prestigiós expert en grans depressions i comerç internacional. Van presentar-lo l’alcalde, David Rodríguez, i el doctorand solsoní del Doctorat Internacional d’Anàlisi Econòmica de la UAB, Pau Pujolàs. 
 
Segons Kehoe, “el 2007 Espanya creia que tot anava bé”. “En canvi ara entenem quins són els problemes de l’economia i, per això, és una oportunitat per prendre les decisions encertades”. Si s’adopten els remeis adequats, segons ell, l’Estat se’n pot sortir igual com ho van fer Xile, Finlàndia i, fins i tot, Islàndia. 
 
L’economista identifica com un dels problemes més greus de l’economia espanyola, des del 1995, la falta de creixement de la productivitat, especialment en el sector serveis. A llarg termini, segons ell, també són esculls la rigidesa del mercat de treball, l’elevat cost de la mà d’obra i la fragilitat dels bancs. Entre d’altres, proposa reduir la cotització social dels treballadors, ja que “és l’impost més gran del país” . “El gran problema és l’atur i cal que les empreses tinguin incentius per contractar treballadors” . Amb aquesta mesura, per exemple, “Catalunya podria exportar moltíssim”
 
Pel que fa als problemes de les entitats financeres, Timothy J. Kehoe es va mostrar partidari de la nacionalització, com s’ha fet als països escandinaus llevat de Dinamarca. D’altra banda, va qualificar les retallades d’ ”horribles en si mateixes, però necessàries”. De totes maneres, va matisar que “no és igual retallar d’un costat que d’un altre” ,  en al•lusió a les polítiques que afecten directament l’educació i la sanitat. 
 
Un altre handicap és la divisió “mal definida” de poders en la política econòmica entre Brussel•les, Madrid i Barcelona. “La Unió Europea tal com existeix ara mateix no pot continuar”, va asseverar l’economista. S’ha de prendre una decisió per enfortir o afeblir l’euro i va advocar per una coordinació fiscal, en tant que “és obvi que el sistema actual no funciona”. A més, va assenyalar que el govern català es troba lligat de peus i mans, sense marge de maniobra. Fins i tot “el governador de qualsevol dels estats nord-americans té molt més poder que el president de la Generalitat”.
 
La propera convocatòria del cicle de conferències Solsona Co és per al 3 de juliol. El ponent serà Pep Torres, emprenedor, inventor i creador del Museu dels Invents de Barcelona (MIBA), el primer espai permanent de tot el món sobre aquesta matèria.  
 
Inscripcions obertes per a la jornada ‘360o Model de negoci’
 
D’altra banda, es mantenen obertes les inscripcions per assistir a la jornada “360o Model de negoci”, el dijous 14, convocada conjuntament per Solsona Co, l’agència Acció 10 de la Generalitat i Empresaris per al Solsonès. Es farà de dos quarts de deu a dos quarts de tres a l’auditori de la sala polivalent. Té per objectiu facilitar metodologies per adquirir estratègies competitives que afavoreixin el creixement de l’empresa i la seva adaptació a la conjuntura actual. Les inscripcions s’han de cursar a través del web www.acc10.cat/sessions360. 

 

Participació