1 de 10
Riner

Rehabiliten la cuina històrica de la Casa Gran del Miracle

L’actuació contempla també la reconstrucció del “foc de rotllo” i millores en les quadres de l’antic alberg de pelegrins, que data del segle XVI

per Redacció, Riner | 15 d'agost de 2022 a les 18:03 |
L’Ajuntament de Riner ha iniciat les obres de rehabilitació de l’antiga cuina i la reconstrucció del “foc de rotllo” de la Casa Gran del Miracle, un edifici d'estil gòtic en els seus inicis bastit l’any 1532 com a alberg de pelegrins. A més de la restauració d’aquests dos espais, situats a la planta primera, s’acabarà d’adequar l’espai de les quadres, a la planta baixa. Les actuacions a la cuina, a la sala del “foc de rotllo” i a les quadres, que a partir d’aquesta tardor s’obriran al públic, es completaran també amb la seva museïtzació amb mobles i objectes adients a cada espai.
 


L’arquitecte responsable de l’obra, Carles Pubill, destaca que la recuperació de la cuina i de la sala del “foc de rotllo”, dos espais emblemàtics de l’edifici, es fa amb el màxim respecte als elements i els materials originals, i que amb aquesta obra pràcticament finalitzarà la rehabilitació de la part històrica de la Casa Gran del Miracle, “amb la qual cosa els visitants podran fer-se una idea més completa de l’estructura i la història de l’antic edifici”.

Les obres tenen un cost de 189.000 euros amb IVA inclòs i un termini de tres mesos des del seu inici. Es podran dur a terme amb ajuts LEADER, ajuts del Departament de Cultura de la Generalitat i es preveuen també ajuts de la Diputació de Lleida


L’espai de la cuina, del segle XVII, conserva tots els seus elements arquitectònics. En aquesta cuina monumental s’elaboraven les menges de les persones que s’allotjaven a la Casa Gran. Està composta per llar de foc, aigüera, escorredor, armari, embigats i paviment original. L’actuació consitirà, entre altres treballs, en la reparació i consolidació del sostre; la neteja d’aquest, de les parets i del paviment; la restauració de la pica de rentar i de la llar de foc, i la renovació del sistema elèctric.
 


La sala del “foc de rotllo”, un espai singular i habitual en edificis on s’allotjaven viatgers (sobretot hostals, fondes i albergs), és una habitació amb un foc central, on el mateix sostre és la xemeneia, amb bancs collats a les parets laterals que servien perquè els usuaris poguessin seure al voltant del foc. És un espai públic dins de l’edifici on els viatgers es refeien dels llargs i durs viatges que havien de fer per arribar al Santuari, on intercanviaven experiències i on també es podia menjar, sobretot en dies de fred intens.
 


Pubill explica que la reconstrucció del “foc de rotllo”es fa seguint una tipologia de focs que amb els anyss’ha anat perdent, fet que fa que actualment ens trobem pocs exemplars que puguin ser visitables.
 


La darrera actuació a la Casa Gran, finalitzada l’hivern del 2021, va ser la rehabilitació del pati interior, un espai d'estil renaixentista i una escala noble que constitueixen també una zona de gran interès patrimonial del conjunt arquitectònic. El projecte també va incloure la restauració de l'escultura de l'encantat del Miracle i es va complementar amb una actuació per fer accessible l’edifici a persones de mobilitat reduïda.

La Casa Gran és un remarcable i poc habitual exemple del gòtic civil tardà, construït originàriament com alberg de pelegrins. Ha registrat successives reformes que han donat com a resultatl'edifici actual. La construcció acull des del 2013 la seu de l’Ajuntament de Riner, un bar-restaurant i botiga de serveis, l’oficina de turisme, l’Espai Barroc (projecte que pretén descobrir el patrimoni històrico-artístic barroc de la comarca), la Sala d’Exposicions Temporals i l’Espai Natura (destinat a mostrar la riquesa natural de tota la comarca, especialment la fauna i la flora).
Participació