Associació Forestal de la Vall de Lord

L'Associació Forestal de la Vall de Lord liderarà un projecte de cooperació transfronterera al Pirineu

L’Associació ha quedat inclosa a la primera convocatòria de microprojectes de cooperació transfronterera dels Pirineus juntament amb l'Associació de Propietaris de Montnegre i el Corredor (APMC) i Sylvestre GDF.

per Redacció, Solsonès | 4 d'agost de 2022 a les 08:26 |
La primera convocatòria de microprojectes de cooperació transfronterera per als Pirineus, amb fons públics provinents del programa europeu POCTEFA, ha triat el projecte 'SYLVONATUR: Intercanvis sobre la silvicultura multifuncional', presentat per l'Associació Forestal de la Vall de Lord. La iniciativa ha estat una dels 25 escollides del total de 143 candidatures presentades i admeses a les tres regions del Pirineu (Espanya-França-Andorra).

Amb el projecte 'SYLVONATUR' es pretén realitzar intercanvis d'experiències i coneixements entre tres associacions forestals, que vagin més enllà d'una simple gestió forestal productiva. L'Associació Forestal de la Vall de Lord (AFVdL) és l'entitat que lidera el projecte, i les sòcies són l'Associació de Propietaris de Montnegre i el Corredor (APMC) i Sylvestre GDF.


Les tres sòcies de SYLVONATUR són associacions sense ànim de lucre formades per un ampli col·lectiu d’actors relacionats amb el bosc: hi ha propietaris forestals, persones interessades en el bosc i en l’entorn, professionals i científics, etc. Dues de les entitats es troben al territori català, en zones de característiques molt diferents, i la tercera entitat es troba al territori francès, al Parc natural regional dels Pirineus de l’Ariège

Tot i que cada entitat sòcia té les seves característiques i treballa sobre territoris molt diferents, tenen en comú la inquietud per una manera de fer respectuosa amb el medi ambient, que tingui en compte les peculiaritats de cada bosc i les necessitats de l’indret. SYLVONATUR pretén posar en comú aquestes diferents silvicultures per poder aplicar els coneixements als tres territoris de manera adaptada.


Les accions que es duran a terme seran visites per mostrar els reptes a què s’enfronta cada soci i les maneres com s’hi actua. Al final del projecte, cada associació mostrarà els coneixements apresos mitjançant unes jornades obertes a tothom i mitjançant la publicació de material divulgatiu.

Alguns dels temes que es tractaran són: la capacitat dels boscos de fixar carboni atmosfèric, la regulació hidrològica, la importància de definir les zones estratègiques per a la prevenció dels incendis, el silvopastoralisme, la biodiversitat, els avantatges de la silvicultura naturalística, el potencial dels boscos mixtos, la diversificació de productes fusters, etc...


Al final del projecte, que té una durada de 18 mesos, els tres socis participaran al seminari final de capitalització amb tota la resta de projectes transpirinencs. Aquesta trobada té l’objectiu de preparar possibles col·laboracions en el marc de la propera programació INTERREG POCTEFA.

L'AFVdL és una assocaició público-privada sense ànim de lucre formada per persones i entitats relacionades amb el bosc, concretament amb el bosc de la Vall de Lord. Fa un any i mig va redactar un avant-projecte anomenat "DESENVOLUPAMENT RURAL DE LA VALL DE LORD. Projecte pilot de gestió forestal conjunta, inclusiva i educativa". També en diem FORESTLORD, d'aquest projecte.

L'objectiu estratègic de FORESTLORD és el desenvolupament rural de la Vall a partir dels seus dos grans valors: el bosc i les persones.
Els objectius específics són 11: 

Actualment, l'associació aglutina més de 8.000 ha forestals, de les més de 12.000 ha forestal que conformen la Vall.
 

 

Participació