Cultura i història

​Obertes les inscripcions per a la segona edició de la Ruta dels Orígens de la Llengua Catalana

En aquesta ruta es pot veure a l’Arxiu Capitular d’Urgell el pergamí original dels greuges de Sant Pere de Graudescales, (també conegut com a Zo són clams) escrit íntegrament en català i datat de mitjan del segle XII

per Redacció, Solsonès | 27 de juliol de 2022 a les 09:02 |
Ja hi ha data per a la per a la segona edició de la Ruta dels Orígens de la Llengua Catalana oberta al públic general, es farà el dissabte 10 de setembre. L’ activitat és gratuïta, però, amb aforament limitat. 

La primera edició va tenir lloc el 18 de setembre del 2021, amb 34 persones de procedències diverses d’arreu del territori català.


La ruta arrencarà a les 10 del matí i tindrà el primer punt d'interès a l'església romànica de Sant Serni de Cabó, seu del primer document civil escrit bàsicament en català, el manuscrit dels 'Greuges de Guitard Isarn'. A les 12 del migdia es visitarà el segon punt d'interès, Santa Maria d'Organyà, on foren escrites les 'Homilies d'Organyà', el primer document literari en llengua catalana. A les sis de la tarda, i després d'un dinar, tindrà lloc la visita a l’Arxiu Capitular d’Urgell, on es custodien alguns dels textos dels més antics redactats en català.

[scribd]

   Ruta Orígens. 10 de Setembre by naciodigital on Scribd

 

[/scribd]


Tots sabem quin valor té l'Alt Urgell, i les poblacions indicades, en la història de la llengua. Creiem que ens cal fer conèixer encara més els greuges de Guitard Isarn (amb les noves hipòtesis sobre l'any de redacció), els també greuges de Sant Pere de Graudescales del Solsonès,  el jurament de pau i treva del comte de Pallars al bisbe d'Urgell, la traducció del Llibre jutge, l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell... I, per descomptat, les famoses homilies d'Organyà (amb les aventures i desventures de Joaquim Miret i Sans en la descoberta del document). 

Tenim el suport del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, de l'Ajuntament d'Organyà, de l'Ajuntament de la Seu i de la mateixa Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. 


La Ruta dels Orígens de la Llengua Catalana té un públic familiar quan l'hem donat a conèixer obertament, un públic acadèmic quan n'hem donat veus als centres d'ensenyament i, al capdavall, un públic desitjós de trepitjar el país, ara més que mai, i de conèixer-ne el llegat lingüístic. 

Les persones interessades en completar la 'Ruta dels orígens de la llengua catalana' la vigília de la Diada Nacional de Catalunya, hauran d'enviar un correu electrònic a l'adreça rutaorigenscatala@gmail.com

 

Participació