1 de 10
El Miracle

​El Miracle (Riner) inaugura l'exposició dedicada al Grup 13

per Redacció, El Miracle | 29 de juny de 2022 a les 08:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El proper cap de setmana, la Casa Gran del Miracle (Riner) acollirà la inauguració de l'exposició “Grup 13: amistat, vocació, tradició”, dedicada a l'emblemàtic col·lectiu artístic de la Catalunya Central. La mostra, que es va poder veure a principis d'any a la Casa Lluvià de Manresa, farà estada a Riner durant els propers mesos d'estiu abans de viatjar a Sant Fruitós de Bages, la propera tardor.

El Grup 13 és considerat un dels darrers col·lectius de pintors de l'escola manresana actiu a les acaballes del passat segle XX i durant la primera dècada del segle XXI. Estava integrat per alguns dels noms més destacats del panorama artístic de la capital bagenca d'ençà de la segona meitat del passat segle XX, com ara Andreu Argelich, Joan Caballé, Jaume Casacuberta, Salvador Clotet, Andreu Descals, Josep Fornells, Mario García, Antoni March, Josep Mª Massegú, Oriol Olivé, Maurici Pla, Rodrigo Rodríguez Comos, Antoni Sala, Ramon Salisi, Joan Sallent, Lluís Sanz, Josep Mª Sarrate, Francesc Serrano, Antoni Sivillà, Josep Vila Closes i Isabel Vila Prat. Un total de vint- i-un pintors, molts d'ells ja traspassats, que van participar en les exposicions organitzades per aquest grup artístic al llarg d'una vintena d'anys.


El Grup 13 va néixer amb motiu de l'homenatge pòstum que una colla d'amics van tributar al pintor Joan Jubert, sastre d'ofici i amfitrió d'una tertúlia artística que tenia lloc al seu taller del carrer Nou de Manresa. D'ençà de la seva primera exposició, celebrada l'any 1988, aquest col·lectiu va realitzar un total de catorze mostres col·lectives a diferents sales de la capital del Bages i a d'altres municipis de la Catalunya Central com ara Sant Fruitós de Bages, Navarcles o Solsona. Tal i com recull el text del programa de mà de la mostra, al llarg d'aquests vint anys d'activitat expositiva, “cadascun d'ells, des de la seva sensibilitat personal i amb el seu tarannà particular, van contribuir a reivindicar una concepció de l'ofici artístic profundament arrelada en els principis de l'amistat, la vocació i la tradició. Inspirats principalment per la Natura i el seu entorn quotidià, van ser capaços d'expressar-se en un mateix llenguatge - gairebé sempre figuratiu - però des d'una pluralitat de mirades i una sintaxi molt diversa.”
 

Integrants de GREHVAT.0 en ple muntatge de l'exposició del Grup 13 a la Casa Gran del Miracle


Fruit del treball de recerca del col·lectiu GREHVAT.0, l'exposició compta amb un total de vint-i- dues obres representatives de cadascun dels pintors que van integrar el Grup 13, així com material documental divers (cartells, fotografies, programes de mà, targetons o retalls de premsa ) de les diferents mostres celebrades per aquest col·lectiu. Alhora, totes les pintures s'exposen acompanyades de la seva cartel·la i d'una imatge i un breu semblant biogràfic de cadascun dels seus creadors.

Pels qui ja hagin vist l'exposició a Manresa, la mostra del Miracle compta amb diversos atractius per visitar-la de nou. En primer lloc, l'exhibició de noves obres que no es van veure a Manresa.

També, l'espai monumental de la Casa Gran del Miracle i l'entorn patrimonial i natural que
l'engloba. Tot plegat, complementat amb un seguit d'activitats paral·leles pensades per a
dinamitzar el conjunt de la mostra.

Primer cap de setmana: inauguració i concert


El proper dissabte 2 de juliol, a les 19h, tindrà lloc la inauguració de la mostra. L'acte comptarà amb els parlaments protocol·laris de les autoritats polítiques, així com d'una breu explicació de l'exposició a càrrec dels responsables del comissariat de la mateixa. L'acte es clourà amb un vernissage gentilesa de l'Ajuntament de Riner.
 

Jordi Noguera dirigint el Cor Lerania


El diumenge dia 3 de juliol, tindrà lloc la primera activitat cultural a l'entorn de la mostra. El prestigiós Cor Lerània, dirigit per Jordi Noguera, oferirà el concert “Cantare del Cuore ci fa bene” que comprèn un programa musical del Barroc al Romanticisme, integrat per obres cabdals de compositors com Claudio Monteverdi, Johann Christoph Bach, Fèlix Mendelssohn i Johannes Brahms. El concert tindrà lloc a les 18h, a l'església del Santuari del Miracle i serà d'entrada lliure amb taquilla inversa.

Una hora abans del concert, tindrà lloc una xerrada prèvia que, a mode de taller, introduirà als participants en el llenguatge expressiu de les diferents peces i compositors que podran escoltar-se al concert. A partir de diferents exemples musicals, es donaran als assistents algunes claus per apreciar amb major profunditat les característiques estilístiques de les composicions que integren el programa del concert. Aquest taller-xerrada es durà a terme a la Casa Gran, a les 17h, i és d'entrada gratuïta.

Activitats paral·leles


A banda del cap de setmana inaugural, durant el mesos d'estiu se succeiran diverses activitats paral·leles a l'exposició.

El dissabte 9 de juliol, a les 18:30h, tindrà lloc una taula rodona titulada “Tradicions i
Modernitats artístics” a càrrec de diversos creadors i agents artístics del Bages i el Solsonès. L'acte se celebrarà a la Casa Gran i serà d'accés lliure.

El dissabte 20 d'agost, a les 11:30h, tindrà lloc una visita guiada a l'exposició amb els artistes del Grup 13 encara en actiu. La visita serà també d'accés lliure.

Finalment, el dissabte 3 de setembre, tindrà lloc la conferència "Tomàs Boix i les arrels del paisatgisme al Solsonès" a càrrec d’Ovidi Cobacho. Una xerrada que posarà en valor la figura del pintor solsoní Tomàs Boix, veí de Riner, pioner del pleinairisme al Solsonès i mentor d'algun dels pintors del Grup 13. L'acte tindrà lloc a les 19h, a la Casa Gran, i serà d'accés lliure.

Visites a l'exposició


L'exposició podrà visitar-se a la Casa Gran del Miracle del 2 de juliol fins al 18 de setembre,
posteriorment es traslladarà a la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages. Les visites al Miracle es podran realitzar en diferents modalitats:

 Visites per lliure: matins de dilluns a divendres (10-14h). Confirmació prèvia per telèfon o e-mail a: 973 48 08 15/ ajuntamet@riner.ddl.net
 Visites comentades les jornades d'activitats paral·leles, al finalitzar l'activitat.
 Visites integrades: exposició Grup 13 i conjunt monumental de la Casa Gran del Miracle.
Reserves: 973 48 08 15/ ajuntamet@riner.ddl.net

L'exposició del Miracle ha estat organitzada pel col·lectiu GREHVAT.0 i l'Ajuntament de Riner, amb la col·laboració de l'Institut cal Gravat, el Santuari del Miracle, l'Ajuntament de Manresa, el Museu Comarcal de Manresa i la contribució d'artistes, famílies i col·leccionistes
particulars.

 

Participació