Sant Joan

L'Ou com Balla de Solsona estrena nou decorat

per Ramon Estany, Solsa | 23 de juny de 2022 a les 11:14 |
Una de les tradicions més singulars a Solsona per Sant Joan és la de l'Ou com Balla, que a diferència dels de la resta del país, no es fa per Corpus, sinó en la vigília i festivitat del 24 de juny, a la plaça que porta el nom de Sant Joan.

Enguany, l'Ou com Balla solsoní estrena ornamentació. Diu adeu a la complexa estructura en forma de tancat que l'envoltava i que sovint s'espatllava, era motiu de bretolades i a més era feixuga de muntar i desmuntar. Enguany, i amb bon criteri per part dels veïns de la Plaça de Sant Joan (l'indret on s'ubica) i l'ajuntament de Solsona, s'ha fet una mena de copa floral i vegetal que amaga el surtidor d'aigua que fa ballar l'ou. Aquesta estructura, es de reduïdes dimensions, de manera que es pot posar a la mateixa pica de la font de Sant Joan, quedant molt més ben protegida.


No n'és clar el motiu d'aquesta tradició, si bé, per analogia amb els altres llocs, podriem considerar que el brollador d'aigua simbolitza el baptisme de Jesús, i l'ou que va pujant i baixant, és una alegoria de l'eucaristia.

 

Participació