Càritas

​Càritas Lleida, Solsona i Urgell destinen 6,5 milions d'euros el 2021 per atendre les persones

El 57% de les ajudes econòmiques són per habitatge i alerten d'un possible augment el 2022 per la pujada de gas i llum

per Redacció, Solsonès | 20 de juny de 2022 a les 15:54 |

Els responsables de les Càritas Diocesanes de Lleida, Solsona i Urgell, amb el bisbe de Lleida, en la presentació de la memòria de l'entitat del 2021, al claustre del Bisbat de Lleida Foto: Laura Cortés


 Les Càritas Diocesanes de Lleida, Solsona i Urgell han destinat 6.567.844 euros el 2021 per atendre els seus usuaris, un milió d'euros més que l'any 2019, abans de la pandèmia. Pel que fa a les ajudes econòmiques directes, més de 4.000 llars de Ponent i el Pirineu han rebut 650.844 euros per part de les tres Càritas, una xifra similar a la de l'any 2020 i un 25% més que al 2019. Els responsables d'aquestes Càritas Diocesanes alerten que d'aquest import, el 57% ha anat destinat a habitatge i reconeixen estar "preocupats" amb les pujades de subministres com la llum o el gas d'aquest 2022 que podrien fer augmentar aquestes partides. Per tot això, demanen ajuda a les administracions però també a la ciutadania per seguir atenent els usuaris.


L'any 2021 es van destinar gairebé 200 euros per persona de mitjana a ajudes econòmiques directes, un 30% més del que s'havia aportat a cada una d'elles abans de la pandèmia. L'entitat, però, remarca que els diners destinats a les persones és un mitjà no una finalitat, i avisa que l'acompanyament i l'empoderament són crucials per les persones que pateixen i requereix recursos per dur-ho a terme de forma adequada.

Una dada que preocupa especialment a les tres Càritas és que, a diferència del que venia sent habitual, actualment un 17% de les persones que hi acudeixen tenen feina (a la diòcesis de Lleida un 19,5%, a Solsona un 15% i a la d'Urgell un 18%). Aquesta tendència a l'alça posa de manifest, per una banda, la precarietat del sistema laboral i, per l'altra, la constatació que un nombre elevat de persones viu en la pobresa, tot i tenir un contracte laboral.


En total, l'any 2021, s'han atès més de 7.000 persones en els diversos programes que duu a terme l'entitat.

En l'àmbit laboral, tant Càritas Diocesana de Lleida, com les de Solsona i Urgell, a través de les seves empreses d'Inserció (Troballes, Cartaes, Xavier Paules, Volem Feina i Nougrapats) han creat fins a 93 llocs de treball, 13 nous respecte a l'any 2020, suposant un increment del 14%. En aquest sentit, han volgut destacar que, tot i les dificultats agreujades per la pandèmia, aquestes empreses han estat capaces de revertir part de la situació.

 

Arxivat a:
Societat, Càritas
Participació