Façana exterior de l'Hotel Rural Japonés Puigpinós
Especial turisme

El Solsonès, una comarca amb encant

El model turístic del Solsonès defuig de la massificació i aposta per propostes singulars i de qualitat

Façana exterior de l'Hotel Rural Japonés Puigpinós
El Solsonès presenta un model turístic molt diversificat, centrat en petits establiments i una oferta d'oci que explota els recursos paisatgístics i naturals de la comarca. El fet de ser coneguda com la comarca de les 1.000 masies n'ha permès reconvertir moltes en petits hotels o residències turístiques.

Així, amb dades del 2020, al Solsonès hi havia 16 hotels (dels quals 4 de 4 estrelles) i nou pensions amb un total de 695 places. També hi ha un total de sis càmpings amb una capacitat de 2.319 places. Però la joia de la corona del turisme del Solsonès són els 126 establiments rurals, que sumen 853 places i estan escampats uniformement per tota la comarca.


Finalment, la llista d'ofertes i activitats per a l'oci per als visitants tampoc es queda curta, des d'activitats amb kaiak als embassaments de la zona, rutes guiades per a fotògrafs de natura fins a vols en globus, salts des de la Llosa del Cavall o un petit zoo al Pirineu.


Hotels amb encant


A Joan Montraveta, propietari de l'Hotel La Freixera, de Solsona, li agrada la definició d'hotels amb encant, un model d'establiments turístics, petits, com ho són la majoria dels que trobem al Solsonès. Cases restaurades, adaptades  al servei de l’hostaleria, conservant la seva antiga estructura amb els arcs i les parets de pedra, i els forjats de fusta.

 

Terrassa de l'Hotel La Freixera Foto: Cedida


Montraveta distingeix, entre hotels convencionals i els hotels amb encant. Aquets darrers generalment omplen els caps de setmana i ponts, independentment de la neu, dels bolets i d'altres esdeveniments climatològics.

Això fa que Solsona i el Solsonès siguin buscats i valorats  en el mercat català com a lloc de tranquil·litat i de natura en estat pur, i on escapar-se amb la família o amb la parella per a descansar de l'estrés de la gran ciutat i conèixer nous paisatges.

El Solsonès està molt valorat en el mercat internacional com a parada obligada a mig camí de Alt Pirineu (Parc nacional d'Aigües Tortes), el Principat d'Andorra, el Camp de Tarragona i la Costa Daurada, la Costa Brava, el monestir de Montserrat i Barcelona. De fet, cal recordar que el Solsonès està situat exactament en el centre geogràfic de Catalunya.

Un hotel rural japonès al bell mig de Catalunya


L’Hotel Japonès Puigpinós és un bon exemple del model de turisme rural al Solsonès i, a data d'avui, una de les propostes més singulars. Els propietaris i impulsors d'aquest projecte, la Nuri i el Tessin, han sabut unir la preservació del patrimoni, la masia i anar més enllà del concepte d’establiment hoteler.
 

Els propietaris, el Tessin i la Nuri, són els impulsors d’aquest projecte familiar


L’objectiu és crear experiències úniques i especials que traslladin els hostes a un Ryokan del Japó, però en l’entorn del Solsonès i amb productes del territori català. 

És l’únic allotjament de tot el territori on es fusiona la cultura nipona amb la catalana, fruit de la unió de les respectives arrels i cultures dels propietaris (catalana i japonesa).

La masia és de l’any 1131, propietat de la família, està ubicada a Timoneda, al municipi de Lladurs, al nord del Solsonès i ha estat completament restaurada i reformada. Tot i això, es conserven part dels elements originaris d’aquesta, mantenint tant la riquesa material com la immaterial.
 

La masia és de l’any 1131, propietat de la família, i ha estat completament restaurada i reformada. Tot i això, es conserven part dels elements originaris d’aquesta,


El seu disseny d’interiors d’estil japonès ha estat ideat per KOBFUJI architects, arquitectes japonesos residents a Barcelona. Per altra banda, la reforma de l’estructura de la masia s’ha dut a terme per Padullés-Arquitectes, arquitectes catalans residents a Solsona i coneixedors de la masia, fet que ha facilitat la rehabilitació d’aquesta.

L’establiment compta amb elements propis dels allotjaments rurals del país nipó, com washlet, yukata, noren, zori, tatami i futon, així com una decoració inspirada en la cultura japonesa.

L’hotel disposa de vuit habitacions, totes elles amb nom propi i decorades i dissenyades amb estil japonès. Tres d’aquestes tenen tatami i futon i les altres cinc disposen de tarima i llit al damunt.
 

L’establiment compta amb una decoració inspirada en la cultura japonesa


La proposta gastronòmica que s’ofereix a l’hotel està basada en la fusió de la cuina catalana i japonesa. Tots els plats estan fets amb productes de gran qualitat, de proximitat i ecològics, de productors locals i de cultiu propi.

L’hotel aposta a més, per oferir diferents experiències al territori per connectar amb la cultura japonesa i amb l’entorn més proper. Aquestes activitats varien en funció de l’estació de l’any, molt important al Japó. Així, hi ha truficultura, ioga, banys de bosc, cicloturisme, entre d’altres.
Participació