Català a l'escola

Empaperen la façana de la seu d'ERC a Solsona en protesta per l'acord sobre el català a l'escola

per Ramon Estany, Solsona | 26 de març de 2022 a les 11:47 |
Unes 30 persones es van aplegar aquest divendres a 2/4 de 8 del vespre davant la seu d'Esquerra a Solsona, en la concentració de protesta promoguda per sis entitats independentistes, CDR del Solsonès, La Forja del Solsonès, Consell Local per la República de Solsona, ANC, CUP Solsona i La Fura.

El detonant d'aquest acte de protesta ha estat que l'endemà de la vaga reivindicant la immersió del català a les escoles, "els representants dels dos partits de govern, que el dia abans s'havien volgut adherir a la vaga i fer-se la foto, van donar la sorpresa amb un pacte a quatre bandes (ERC, Junts, PSC i En Comú Podem), encara que el final Junts se n'ha desentés." Aquest projecte de llei, segons expliquen les entitats independentistes, "diu tot el contrari del que deien les reivindicacions de la vaga" 


En el manifest llegit durant la conentració de protesta a Solsona, expliquen que la nova llei suposa l'aplicació encoberta, reconeguda pel mateix conseller, d ela sentència del 25% de castellà a les aules i obre la porta a la repressió del català als centres educatius.

Afegia el manifest, que els indigna veure com els que el dia abans corrien a fer-se la foto a favor de la immersió, ja estiguessin preparant sota mà el pacte  que la sentencia de mort, i encara els indigna més que això vingui des del propi govern de la Generalitat i de partits que fan bandera de la defensa d ela llengua.


El manifest també reconeix que la immersió lingüística té moltes lalcunes en la seva aplicació, ja que durant anys la Generalitat no ha vetllat pel seu correcte funcionament i moltes classes dels centres educatius ja es fan en castellà, tot contravenint la llei. La nova legislació, enlloc de revertir el problema, el consolida i li dona empar legal.
 

Assistents a l'acte davant la seu d'ERC de Solsona Foto: Ramón Estany


Els signants del manifest, s'oposen a aquesta nova llei, per tot això, i per que és un acatament a una sentència que vol contribuir a liquidar el català, per que deixa desamparades les direccions dels centres davant la campanya de l'espanyolisme per acabar amb l'escola catalana. També per que atempta contra la cohesió social i per que acaba amb la immersió  lingüística, una conquesta històrica.

Afegeix que la nova llei va en la línia de fer que el català perdi pes en una institució clau pel seu futur com és l'escola, i que aquesta decisió s'ha pres totalment d'esquena a la comunitat educativa i a la societat en general.

Finalment, els promotors de la protesta han explicat que feien aquest acte davant la seu d'ERC a Solsona, per fer arribar al govern de la Generalitat i al titular de la cartera d'Educació el malestar dels docents, pares, infants i societat en general, i enplaçaren a la gent a seguir mobilitzada contra els atacs a l'escola, tant dels Tribunals Espanyols com els que venen del propi Govern de la Generalitat.

L'acte va acabar empaperant amb cartells reivindicatius la porta i els vidres d ela façana de la seu d'ERC a Solsona.

 

Participació