1 de 10

Mas aposta per mantenir l'actual model de municipis

El president de la Generalitat assegura que "si estem més pendents del que es fa i no del que es diu, Catalunya pot tenir confiança i esperança"

per Ramon Estany /ACN, 11 de maig de 2012 a les 15:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El President d ela Generalitat amb els Trabucaires de Solsona Foto: Ramon Estany

ESCOLÀ, ESTEFANIA / MARTÍ, MAR - Solsona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest divendres a Solsona que el Govern "té una idea clara" del model de municipis que ha de tenir Catalunya i aposta per mantenir l'actual organització. Segons Mas, les persones que fan els discursos relacionats amb la supressió de municipis "ho fan des de despatxos de ciutats grans" i "els costa molt entendre la realitat d'un país vista des d'una altra visió" . Tot i això, Mas ha avisat que la situació econòmica actual fa que "cada cop hi hagi d'haver més serveis comuns" i que "haguem de fer menys amb més". El president també ha volgut llançar un missatge d'optimisme i ha assegurat que Catalunya "té motius per tenir confiança i esperança".

Moment en que es tallava la cinta inaugural Foto: Ramon Estany

Durant la inauguració de la 60a edició de la Fira de Sant Isidre de Solsona, el president de la Generalitat ha assegurat que el Govern "té molt clar que s'ha de mantenir l'actual model de municipis" , malgrat que "949 municipis siguin molts i de vegades quan ho expliqués a algú de fora no ho entén". Per Mas, tots aquests pobles "responen a una voluntat de ser i això encara és més important que la seva història perquè els manté vius". 

Saludant un dels artesans del Solsonès Foto: Ramon Estany
 
Tanmateix, Mas ha alertat que l'actual situació de crisi econòmica fa que, sense posar en dubte la identitat pròpia dels municipis, "és important que tothom entengui que cada vegada hi ha d'haver més serveis comuns". El president de la Generalitat ha dit que "cada cop hem de fer més en menys, igual que ha fet la Fira de Solsona que amb un pressupost més ajustat que fa uns anys organitza més activitats" . "En els temps que corren i els que vindran, és molt necessari que tothom pugui compartir serveis i estructures sense posar en qüestió allò que és propi" , ha ressaltat Mas. 
 
En aquest sentit, el cap de l'executiu català ha afirmat que és important que "traguem rendiment d'allò que tenim perquè ara és un moment complicat per fer moltes coses i, sobretot, si aquestes coses requereixen inversió pública". Mas ha explicat que la Generalitat "està carregada de deutes perquè hi ha hagut una política d'endeutament i de crèdits" però ha alertat que "no sempre es pot viure així i menys si els recursos vénen de fora perquè si es posen neguitosos tanquen l'aixeta" , ha assegurat. Per això, ha dit, "estem en un procés dolorós i difícil que no tothom entén ni comparteix, però tothom que tingui dos dits de front sap que la obligació com a país és treure rendiment a allò que tenim".
 
A més, el president de la Generalitat ha expressat que "enlloc de fixar-nos en tot allò que tenim, molta gent es fixa en allò que ens falta, encara que sigui secundari i superflu" . Per Mas, aquesta actitud "ens dóna una òptica que no li convé al país" i per això ha alertat que "si estem més pendents del que diuen no ens en sortirem però, en canvi, si ens fixem en allò que fa el país tenim motius per la confiança i l'esperança".
 
En referència al seixantè aniversari de la Fira de Sant Isidre de Solsona, Mas ha dit que està molt bé i que és motiu de felicitacions però ha explicat que el Palau de la Generalitat "ja ha complert 600 anys". Per això, ha dit Mas, quan vénen els estrangers a Catalunya i es pensen que "arriben a una regió espanyola o del sud d'Europa, jo els explico què significa el Palau de la Generalitat i ràpidament entenen que enlloc de venir a una regió espanyola vénen a una nació europea" . Per Mas, "és molt diferent ser una vella nació europea que no simplement una regió espanyola que és producte d'un invent més o menys legal o més o menys democràtic".
 
El president ha tastat el pa artesà del Guerres Foto: Ramon Estany

 

Participació