CTFC

Solsona es converteix en la capital europea de la innovació en la gestió d’incendis durant tres dies

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya posa en marxa el projecte internacional FIRE-RES, un projecte referent al marc del Green Deal que marcarà les pautes a nivell de prevenció d’incendis durant els propers 4 anys des de Catalunya

per Redacció, Solsona | 17 de gener de 2022 a les 20:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El projecte inclou la participació de 35 entitats d’Europa, Xile i Estats Units, i
pretén avançar cap a paisatges i comunitats més resistents i resilients al foc


dimarts 18 de gener, es donarà el tret de sortida a un dels projectes més grans que mai ha finançat la Comissió Europea en incendis al Centre de Ciència i Tecnologia de Catalunya (CTFC). El projecte, anomenat FIRE-RES, compta amb un pressupost de 20 milions d’euros i la participació de 35 entitats i centres de recerca d’Europa, Xile i Estats Units amb representants dels àmbits de la recerca, la tecnologia, la indústria, els cossos de prevenció i extinció d’incendis, els propietaris forestals privats, les universitats i els centres tecnològics
d’àmbit públic i privat amb el propòsit de generar una gran xarxa de ciència i de gestió

de desastres naturals.

En el marc de l’inici del projecte, dimarts 18 i dimecres 19, es presentaran els aspectes més tècnics de la iniciativa, que té com a objectiu estratègic proporcionar a la UE la capacitat d’evitar el col·lapse davant dels incendis forestals extrems.


El dijous, dia 20, es realitzarà una sortida a Santa Coloma de Queralt, municipi on es va iniciar l’incendi devastador que va afectar fins a 6 municipis de la Conca de Barberà i l’Anoia el passat 24 de juliol de 2021, on es podran veure les zones afectades per l’incendi i les actuacions i innovacions que es pretenen dur a terme durant el projecte.

FIRE-RES pretén desenvolupar i aplicar un conjunt d’accions d’innovació a nivell tecnològic, social, de salut i de seguretat, administratiu, ecològic i econòmic per abordar de manera integrada les tres fases de gestió dels incendis (prevenció, resposta i restauració) en diferents contextos regionals. Per aconseguir-ho, treballarà en la definició de nous coneixements sobre models integrats sostenibles de gestió d’incendis que incloguin el canvi climàtic i les polítiques actuals.

També es proposaran fórmules per aconseguir que aquestes innovacions siguin econòmicament viables, i perquè es promoguin i s’implantin a totes les regions de la UE, amb participació d’actors públics i privats.

Finalment, es vol transferir el coneixement generat a la societat, augmentant la consciència social i el compromís amb la prevenció, la preparació i la resposta davant del risc d'incendis forestals, aprofitant les xarxes nacionals i transfrontereres existents i les que es crearan a partir d’aquest projecte.

 

Arxivat a:
Economia, forestal, incendis, CTFC
Participació