Esport Blanc

Arrenca la novena edició del programa d'èxit Esport Blanc Escolar amb 259 alumnes del Solsonès

El programa recupera el nombre d’alumnat i centres participants, després del descens del curs passat a causa de la pandèmia

per Redacció, Solsonès | 12 de gener de 2022 a les 11:29 |
El programa Esport Blanc Escolar (EBE) de promoció dels esports d’hivern a l’alumnat de 3r i 4t de primària ha donat el tret de sortida a una nova edició, la novena consecutiva. En els propers tres mesos, la iniciativa aproparà els esports de neu i els seus valors a 2.474 alumnes de 61 centres educatius públics i concertats de les 9 comarques del Pirineu.

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, del Departament de la Presidència, i el Departament d’Educació, com a impulsors del programa, posen en marxa una activitat que s’allargarà fins a principis d’abril i que enguany torna a comptar amb totes les escoles pirinenques, després que el curs passat algunes no van participar-hi amb motiu de la pandèmia de la Covid-19.


L’objectiu és promocionar i popularitzar els esports d’hivern entre l’alumnat de 3r i 4t de primària de les escoles de les comarques del Pirineu així com oferir l’oportunitat de conèixer i aprendre en el propi entorn


En el conjunt del Pirineu català, el programa beneficiarà enguany 2.474 alumnes de 3r i  4t de primària de 61 centres educatius de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Val d'Aran.


El Solsonès és la quarta comarca amb més alumnes inscrits al programa


De les nou comarques participants, el Solsonès és la quarta comarca que aporta més alumnes participants, per darrera del Ripollès, Berguedà i Alt Urgell, amb 259 alumnes repartits en cinc grups escolars.


Una novetat respecte el curs passat és la recuperació de la jornada Graduació de Neu pels nois i noies de 4t curs. Es tracta d’una trobada entre totes les escoles del programa EBE per graduar l’alumnat de 4t de primària que hi hagi participat, en la qual es treballen totes les activitats del mateix amb un caire lúdic-competitiu. La jornada tindrà lloc en diverses dates de març i abril.

8 sessions en horari lectiu


Emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya 2020-2030, el programa Esport Blanc Escolar té l’objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil de 3r i 4t de primària, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L’altra finalitat és educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del personal docent dels centres educatius i dels tècnics d’esport. El Departament d’Educació considera un valor que aquesta activitat s’abordi de manera transversal amb altres àmbits del currículum, i incorpori aspectes de coneixement del medi, de llengua i de valors.

Una de les accions que ha promogut el Departament d'Educació aquest curs ha estat la formació "Esport Blanc Escolar, una oportunitat per treballar de forma global" per tal de donar més eines a les persones docents dels centres adherits al programa perquè l'Esport Blanc Escolar sigui l'eix al voltant del qual es vertebrin aprenentatges globalitzats i en context per promoure aprenentatges significatius i vivencials per a tot l'alumnat participant. Aquesta formació també ha esdevingut en un espai de trobada per als i les mestres que els ha permès conèixer altres maneres d'enfocar i de gestionar el programa amb els equips de mestres així com amb l'alumnat i també les seves famílies.

L’EBE, que va néixer el curs 2013-14 amb només 142 alumnes, està integrada al programa d’educació física, es realitza en horari lectiu i consta de 8 sessions, que es duen a terme durant el segon trimestre del curs escolar. Les sessions es divideixen en 3 d’esquí nòrdic, 3 d’esquí alpí i 2 de surf de neu. Al llarg de les nou edicions, comptant el curs actual, uns 7.200 nois i noies de 3r i 4t de primària del Pirineu hauran pogut practicar els esports de neu gràcies a aquest projecte del Govern.

Premiat per la Federació Internacional d’Esquí


L’èxit del programa Esport Blanc Escolar ha comportat que hagi estat premiat en diverses ocasions amb els Snowkidz Award, atorgats cada dos anys per la Federació Internacional d’Esquí. En la darrera edició, el 2020, l’EBE va acabar 5è classificat, per davant de països com el Canadà, Itàlia i França, i molt a prop de potències com els Estats Units (4a) o Finlàndia (2a). A més, el 2018 l’acte de Graduació de Neu va merèixer el quart lloc.

Per fer realitat el programa, el Govern de la Generalitat compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els Consells Esportius del Pirineu, les estacions d’esquí (Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya, Mancomunitat d’Esquí Nòrdic, i estacions de Boí i de Port del Comte), la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), els Consells Comarcals, les Diputacions de Lleida, Girona i Barcelona, i el Conselh Generau d’Aran.

 

Participació