1 de 10
Nadal

​El consell del SIS: Aquest Nadal, regalem igualtat

El Servei d’Intervenció Socioeducativa del Consell Comarcal del Solsonès ha elaborat una petita Guia per un Consum de Jocs i Joguines No Sexistes

per Redacció, Solsona | 14 de desembre de 2021 a les 11:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 


Arriben dates assenyalades, i aquesta vegada no volem fer tard. Les professionals d’El Sis, Servei d’Intervenció Socioeducativa del Consell Comarcal del Solsonès, volem transmetre una recomanació a totes aquelles persones que durant aquests dies es convertiran en personatges màgics i faran regals als seus infants.


Creiem que és important pensar quins jocs i joguines rebran tots aquests infants durant les festes, i triar-los molt bé i amb criteri és una gran responsabilitat. És per això que hem elaborat una petita Guia per un Consum de Jocs i Joguines No Sexistes per acompanyar aquestes festes i promoure un consum més just i responsable.

El joc durant la infància és una activitat bàsica i essencial per al desenvolupament; així doncs, s’entén que al llarg d’aquesta etapa les joguines esdevenen un material clau. És a través del joc que els infants es socialitzen i es van configurant com a éssers; per això trobem important parar-hi atenció i comprendre quina transmissió de valors, cultura i contingut ofereixen aquests materials educatius per tal de cuidar al màxim aquesta etapa i promoure un desenvolupament lliure de sexisme, racisme i altres discriminacions possibles.


Si transmetem als infants la categorització tradicional de les joguines estarem limitant el seu desenvolupament i també el seu creixement personal de cara a la futura vida adulta. Les joguines i els jocs no determinen la seva sexualitat, per tant, hem d’evitar expressions que limitin les seves vivències. A través del llenguatge també transmetem valors sexistes; cal evitar comentaris com «això és de nens», «això ho fan les nenes», etc.

Convidem les famílies a que ofereixin a cada infant sentir-se lliure d’escollir a què vol jugar Jugar en igualtat, altrament dit coeducar, implica ser conscients de voler oferir jocs i experiències educatives a tothom. És l’alternativa perquè no continuem reproduint aquests models socials estereotipats. Les joguines que oferim han de promoure activitats lliures d’allò que tradicionalment s’ha assignat a dones i homes, i vetllar perquè puguin experimentar més enllà del seu sexe.


El consum de publicitat sexista presenta uns models de feminitat i masculinitat hegemònics i normatius. És a dir, que només existeix una única manera de ser nen o nena, i cal que tota la societat prengui partit per erradicar aquest sistema que encasella. Tot i que actualment la societat està canviant, cal que els adults prenguem un paper responsable en la nostra tasca de reis: regalar valors que no fomentin el sexisme ni la violència, regalar materials que siguin sostenibles amb el medi ambient, regalar l’educació en el consum crític és oferir una possibilitat de canvi en el seu futur, i totes les famílies i les persones que formem part de la comunitat educativa tenim un gran paper en aquesta tasca.

Els contes recomanats a la Guia sobre Eines d’estar per casa. Per a famílies disposades a fer impensables les violències masclistes, de la campanya “Impensables”, també tenen present aquests criteris i poden oferir idees i propostes per trencar amb els estereotips i els rols masclistes tan presents en la literatura infantil.

Us animem llegir i utilitzar la Guia per poder valorar si els jocs i les joguines que aneu a comprar compleixen els criteris per tal de no consumir sexisme! Moltes gràcies! Solsona, 14 de desembre

 

Participació