1 de 10
El Miracle

Presenten al Miracle «El camí del monjo. Converses amb Ramon Ribera-Mariné»

Divendres, 10 de desembre, a les 7 del vespre a la Sala Gran de la Casa Gran del Miracle

El Pare Ramon Ribera | Amics del Miracle
per Redacció, El Miracle | 7 de desembre de 2021 a les 15:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El proper divendres 10 de desembre a les 19 h. a la Sala Gran de la Casa Gran del Miracle, Riner, es farà l’acte de presentació del llibre de Salvador Giralt titulat: EL CAMÍ DEL MONJO CONVERSES AMB RAMON RIBERA-MARINÉ, monjo de Montserrat al Santuari del Miracle. ((Publicacions de l’abadia de Montserrat. Octubre 2021).
 

L’acte comptarà amb Salvador Giralt i Ramon Ribera-Mariné (autor del llibre) i serà presentat par Raül Garrigasaït, amb l’aportació musical de Laura de Castellet.

L’any 2017, Salvador Giralt formava part d’un grup d’artistes caminants que realitzaven un

viatge a peu de Núria a Montserrat. Fent el Grand Tour (que així es diu el projecte) poetes, músics, artistes visuals, juntament amb activistes i gent sensible al territori, alguns viatgers escrivien les seves impressions que més tard es publicaven a la revista digital núvol.cat.

D’aquesta manera, Salvador Giralt va entrar en contacte amb un monjo de Montserrat que era un gran caminador. Ramon Ribera Mariné, resident de feia anys al Santuari del Miracle va ser autor, ja pels anys 80, de de la primera guia de Montserrat. Ell va acceptar la proposta de narrar en unes converses “tranquil·les, estimulants, sinceres” com diu Giralt,

molts aspectes d’aquest gran enigma que és la vida monacal i d’aquest altre gran enigma
que finalment és el caminar. Aquest és l’origen del llibre que l’escriptor solsonés Raül
Garrigasait presentarà al Santuari del Miracle el dia 10 de desembre. Clourà l’acte la veu
de la cantant i musicòloga Laura de Castellet.
 

Foto: Amics del Miracle


Algunes orientacions del llibre:
Per què es va fer monjo? Què hi va trobar en aquest estil de vida? Com és la vida d’un monjo en el seu dia a dia? I els ermitans, és el mateix? Les campanes, la rutina, el ritual, el
camí, les Escriptures, l’aparició del 3 d’agost de 1458. La Capella de la Desaparició, el
significat del gran retaule barroc...

Jo arribava al Miracle amb algunes preguntes preparades, però a l’hora de la veritat, el que
el Ramon anava dient generava noves preguntes i ens portava per camins insospitats.

Potser algunes de les qüestions que tractem us semblaran ingènues o infantils. A vegades
parem de les petites coses de cada dia, d’alguns detalls minúsculs. El camí interior relaciona el més gran amb el més petit, el que és a tocar amb l’intangible. No hi ha distincions. Hem parlat de detalls i detallats, i d’historietes (paraula que en Ramon fa servir sovint), però no hem perdut de vista allò que és essencial. Al llarg d’aquestes converses – converses tranquil·les, estimulants, sinceres–, en Ramon Ribera-Mariné, monjo de llarg recorregut, ens obre la porta a les interioritats de la seva experiència.

 

Participació