1 de 10
Òmnium Solsonès

Òmnium presenta a Solsona Quan s'esborren les paraules, de Rafel Nadal

L'escriptor gironí torna a Solsona el proper diumenge 12 de desembre a presentar la seva última novel·la, que tanca la trilogia de llibres de memòries familiars.

per Ramon Estany, Solsona | 5 de desembre de 2021 a les 06:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A Quan s'esborren les paraules (Columna), Rafel Nadal fa un relat de la vellesa dels seus pares, a partir de la qual també s'apropa al seu present. Amb aquesta obra, que esdevé un homenatge als pares, l'escriptor gironí tanca la trilogia de memòries dels Nadal Farreras.

Rafel Nadal sent que tanca un cicle amb Quan s'esborren les paraules, l'últim d'una tríada d'obres memorialístiques a l'entorn de la seva família, que va començar narrant la seva infantesa, per remuntar-se en el segon títol fins a la generació dels seus besavis, i ara culmina amb un retrat sobre "l'època" dels seus pares, que també veu desaparèixer.


El tercer volum és, de tots, el que ha sorgit més "fruit de les circumstàncies". És a dir, de la malaltia i deteriorament accelerat de la seva mare des que li van diagnosticar la malaltia degenerativa que l'ha deixat sense records. "La meva mare era la meva memòria. M'omplia els flaixos de memòria de la infantesa, i els hi donava context. La seva desaparició, la seva mort en vida, el seu silenci, em priven d'aquesta interpretació de la meva pròpia vida i m'ha fet tenir pressa, perquè al temps que es va desdibuixar la seva memòria, es desdibuixava el meu record", explica el periodista i escriptor.

Al mateix temps, Rafel Nadal subratlla i reitera que no ha pretès mai de fer un llibre sobre la seva família, "ni tan sol sobre la mare". "És cert que faig un gran homenatge als meus pares, però els lectors entendran que també és un homenatge a als seus. Per explicar una generació i una època no hi ha res millor que baixar als petits detalls", enraona sobre "l'artefacte literari" construït al voltant de la memòria familiar.


Reticent a patrimonialitzar el patiment de les víctimes de malalties degeneratives i el dels seus entorns, Nadal diu que amb els "detalls" que ofereix sobre el procés que ha viscut amb els seus germans simplement pot apropar el lector a quelcom universal.

Tot i així, en el terreny personal, confessa com l'ha "colpejat" la malaltia de la mare. Especialment, diu, perquè n'ha estat víctima, de l'alzhemier, una persona que "era l'eix intel·lectual de la família", una dona "que va estudiar i va seguir donant classes tota la vida". "Quan veus que això li toca a algú que la seva força ha estat la intel·lectual, et colpeix més", lamenta Nadal.


Nostàlgia i il·lusió


'Quan s'esborren les paraules' és també un cant a les noves generacions. Un relat que, sense amagar la nostàlgia cap a un temps que s'acaba, s'obre –a vegades amb humor, altres amb resignació- a un temps que tot just comença. I amb il·lusió de viure'l, i de compartir-lo amb les generacions més joves. Nadal no s'oblida que són aquestes les que hauran de mantenir viu el record de la seva mare, i el d'ell mateix, en el futur.

Òmnium Solsonès n'organitza la presentació a Solsona, que serà conduïda pel filòleg i corrector Jordi Badia, el dia 12 de desembre a les 12 h a la Sala Polivalent. Hi col·laboren l'Ajuntament de Solsona i l'editorial Columna.
 

 

Participació