Psicologia

​​Un vell conegut: el cortisol

M. Antònia Pujol

per M. Antònia Pujol, Solsonès | 24 de novembre de 2021 a les 16:23 |
El cortisol és l'hormona de l'estrès, i se segrega fonamentalment en moments d'alerta o amenaça, quan se segrega, genera diverses alteracions físiques en el cos i el prepara per a l'acció, cosa que es posa de manifest amb taquicàrdies, bradicàrdies, taquipnees, sudoració/tremolor, que ja pots coneixer.

Altres senyals propis d'un pic de cortisol per una situació de por o amenaça són els problemes digestius -restrenyiment o diarrea- el bloqueig mental, la boca seca o la sensació d'ofec.


És una hormona cíclica i el seu alliberament té un patró que segueix de manera habitual el ritme de la llum, s'allibera mes quan ens despertem, cosa que en certa manera resulta beneficiosa per activar-nos al matí, decreix al llarg del dia i augmenta lleument quan arriba el vespre.

El cortisol afecta molts sistemes de l'organisme. Aquesta hormona ajuda a fer que l'oxígen, la glucosa i els àcids grassos compleixin les seves respectives funcions musculars. El cortisol inhibeix la secreció d'insulina i provoca l'alliberament de glucosa i proteïnes a la sang. També té relació amb el sistema immune, en inhibir, en primer lloc, la inflamació. Davant de l'estres, l'organisme desifica els seus recursos energètics. El sistema immune necessita una gran quantitat d'energía, per això quan et poses malalt et sents esgotat. En gran part aquella energía està sent canalitzada i utilitzada per seu sistema defensiu.

 

El cortisol és una hormona molt important per l'organisme, el que n'és perjudicial és excès.

Un cervell estressat s'inflama. De fet, les últimes investigacions en depressió tracten aquest trastorn com una malaltia inflamatòria del cervell (segons explica la metgessa/psiquiàtra Marian Rojas).

La vida actual és inflamatòria


La gent va inflamada pel carrer. Quan ens intoxiquem de cortisol, l´organisme es manté alterat i la ment i el cos es veuen afectats.
Prosseguint amb la intoxicació de cortisol, aquest comporta també canvis cognitius. Poden anar des de manques d'atenció fins a problemes de concentració i memòria. També sorgeixen canvis en la conducta. Aquests nivells alts de cortisol deriven a un aïllament on l'ésser humà no té gens de ganes de relacionar-se.
Quan ens trobem intoxicats de cortisol, vivim constantment en estat d'alerta i la ment i el cos estant enviant senyals i avisos perque reordenem la nostra vida.

Les persones vitamina són grans potenciadores de la secreció d'oxitocina (hormona de les abraçades) i contribueixen a alleujar la tensió per excès de cortisol.
Quan el cortisol puja: la oxitocina baixa.

Mireu de no estressar-vos massa; tingueu cura de la tranquil.litat i siguei molt feliços.
Mentrestant rebeu una abraçada de cor a cor.

M. ANTÒNIA PUJOL
PSICÒLOGA

 

Participació