Festival TRAU

Amb poesia es tanca una nova edició del Trau

Dissabte, 27 de novembre, a les 9 del vespre al Tatrau Teatre

per Redacció, Solsona | 24 de novembre de 2021 a les 16:03 |
En aquest cas, Maria Pla interpreta versos de la guerra de Ricard Creus de '36 poemes a partir del 36'.

Traspassat aquest mateix novembre, Ricard Creus, que quan va esclatar la Guerra Civil era un nen, parla en primera persona de la guerra, la postguerra i la lluita silenciosa que va portar a la recuperació de les llibertats democràtiques. A 36 poemes a partir del 36 Maria Pla ens ofereix una teatralització de la tria de quinze títols del poemari de Creus.


Aquesta és la darrera convocatòria del Trau, Festival d'arts escèniques de tardor organitzat per Lacetània Teatre durant tot el novembre amb la voluntat de reobrir les portes de l’activitat cultural i normalitzar l’accés del públic als teatres i de les companyies als escenaris. 

Les entrades, que són gratuïtes, es poden reservar en línia aquí i a taquilla a partir d'una hora abans de l'espectacle.


FESTIVAL TRAU: '36 poemes a partir del 36'
27/11/2021

de 21:00 a 22:00
Tatrau Teatre (c. de Santa Llúcia, 23)
Durada: 50 minuts
Preu: Gratuït


36 + 1


És un espectacle de creació, una teatralització que neix de la tria de quinze títols de ‘36 poemes a partir del 36’.
No es tracta d ́un recital sinó d ́una escenificació de format mitjà. Alterna l ́encarnació del text amb micro- coreografies teatrals que, sustentades per un important espai sonor, serveixen de nexe entre tema i tema.

A 36+1, un individu qualsevol ens parla des de l ́experiència de la vida diària i no, únicament, des dels esdeveniments polítics i militars.

36+1 és una proposta propera perquè connecta emocionalment amb un període que encara avui ressona amb insistència, però distanciada en la forma per una teatralitat essencialitzada que defuig l ́estètica bèl·lica i els testimonis traumàtics, l ́allunya del costumisme, i la fa universal.

Si primer el relat és quotidià i marcadament emocional, a mesura que avancem en els anys el discurs es va fent més polític i filosòfic. No es tracta, doncs, d ́una narració nostàlgica sinó d ́una constatació vital.

L ́1 del títol fa referència a tot el que, per força, va esdevenir després del trenta-sis, i a un fragment d ́un altre poema d ́Ovidi Montllor, inclòs com a referent teatral i en clar homenatge, que encaixa de ple en l ́univers de Ricard Creus.

36 poemes a partir del 36


36 poemes a partir del 36 de Ricard Creus (Barcelona 1928) és una visió íntima dels fets que es van produir a partir del 18 de juliol de 1936.
L ́autor, que llavors era un nen, ens parla en primera persona de la guerra, de la postguerra, i de la lluita silenciosa que va portar a la recuperació de les llibertats democràtiques.
Maria-Aurèlia Campmany diu en el pròleg de la primera edició del 1978, inclòs també en l ́última del 2004: “Tot és present en els versos d ́aquest llibre, tothom és viu, dret al carrer, esperant la resposta”.


36+1 (els 16 títols)


JO VINC D ́UN ALTRE TEMPS...
EL DIA 19 AL MIGDIA VAIG VEURE PLORAR UN HOME...
QUAN L ́AVIÓ DE LES ALES NEGRES VENIA DE DIA...
LA MARE DEIA, QUE BÉ QUE PLOU, AVUI JA NO HI HAURÀ BOMBARDEIG...
JO ERA UNA NENA, BEN POCA COSA...
EM VA DONAR PA AMB VI, QUAN NO HI HAVIA NI PA NI VI NI CAP ALTRA DOLCESA...
LES MEVES TIES I LES SEVES AMIGUES NO VAN DEIXAR MAI D ́ANAR A BALLAR...
VAM VEURE ARRIBAR EL DIA...
DEL CEL BLAU VA PLOURE CENDRA QUAN VAN VOLAR ELS PONTS...
QUAN ES VA ACABAR LA GUERRA...
VAN ENTRAR TOT CRIDANT QUE FER L ́AMOR ERA PECAT...
QUI VA GUANYAR NO M ́ESTIMAVA...
NO TOTES LES PERSONES VAN TORNAR SENCERES...
CARTA A CASA (Ovidi Montllor)
ENS VAN PROHIBIR LA PARAULA...
JO VAIG VEURE CRÉIXER L ́HERBA LENTAMENT...

 

Participació