1 de 10
Riner

​El sector del turisme rural debat a Riner sobre el model post pandèmia i els riscos de la massificació de visitants

La Trobada Descobrir aplega al Santuari del Miracle empresaris i productors per reflexionar sobre els reptes de futur

Pla general del públic assistent a la Trobada Descobrir, sobre turisme rural, al Santuari del Miracle de Riner | Oriol Bosch
per Ramon Estany, Riner | 4 de novembre de 2021 a les 06:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 El sector del turisme rural debat a Riner (Solsonès), en el marc de la primera Trobada Descobrir, el model que ha de tenir el sector a deu anys vista. En aquest sentit, s'ha alertat i posat de manifest la preocupació que suposa la massificació de determinats destins i espais naturals que després del confinament que ha comportat la pandèmia de la Covid-19 han rebut una allau de visitants. El Santuari del Miracle és l'escenari d'aquesta jornada que compta amb més de 200 inscrits i que pretén afrontar els reptes de futur així com impulsar un model de turisme al servei del país. Per això no només hi assisteixen empresaris del sector sinó també productors i emprenedors.
 

Un moment de la part inaugural de la Trobada Descobrir sobre el turisme rural al Santuari del Miracle de Riner Foto: Oriol Bosch


El director de la Trobada Descobrir, Manel Casanovas, ha remarcat la necessitat que el sector de turisme rural arribi a un acord amb la "complicitat del visitant" al destí on vagi. En aquest sentit, ha apuntat que no pot ser que "vinguin a destrossar i a fer només festa". Per això, ha apostat per trobar un punt intermig, ja que el sector està "encantat" de que vinguin els turistes però hi ha uns "límits i unes condicions" de les quals cal parlar-ne i posar-les de manifest.
 

Manel Casanovas, director de la Trobada Descobrir, durant la seva intervenció Foto: Oriol Bosch


Casanovas ha defensat també el plantejament d'una mirada "transversal" ja que arran de la pandèmia també s'ha posat de manifest la gravetat de la crisi climàtica que ha fet veure que el model actual de turisme s'està acabant. En aquest sentit, ha apostat per incorporar al sector productors i empresaris com poden ser formatgers locals o forners i altres àmbits de l'agroalimentació. Segons Casanovas, el producte local pot acabar sent com un "fulletó" informatiu del destí que motivi a la gent a voler conèixer com s'ha produït i en quin entorn.
 

Un moment de la intervenció de l'economista Miquel Puig Foto: Oriol Bosch


L'economista Miquel Puig ha explicat que a les comarques despoblades el turisme obre la porta a moltes professions i per això és "vital" per a moltes parts del país on no hi ha fàbriques. En aquest sentit, ha destacat el turisme com a única "esperança" per poder diversificar. Així mateix, ha remarcat que el turisme rural necessita construir el seu destí i que una part se n'ha de fer càrrec el sector públic i de l'altra el sector privat. Al públic li ha reclamat treball per a una correcta ordenació – urbanística – dels destins, amb infraestructures i atractius, però també formació per al sector. Al privat, Puig ha insistit en l'aposta per la promoció.
 

Un moment de la intervenció de Marta Domènech, directora general de Turisme de Catalunya Foto: Oriol Bosch


El model a deu anys vista


La Trobada Descobrir sota el lema 'Un turisme al servei de futur, al servei del país', és una doble jornada de treball que organitza la revista Descobrir Catalunya en col·laboració amb l'Agència Catalana de Turisme, Turisme de Barcelona, les Diputació de Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona, i l'Agenda Rural de Catalunya.

És la primera vegada que el gruix del sector que representa el món rural s'emplaça a debatre i pensar com ha de ser el turisme de qualitat, a deu anys vista, per defensar i protegir el territori, donar-lo a conèixer i, alhora, convertir aquesta activitat en una font de riquesa amb activitats econòmiques menys estacionals i més diversificades.

L'objectiu és afrontar els reptes de futur i contribuir a un nou model de turisme que ja va proposar en les cinc mesures del Manifest Descobrir, que es va donar a conèixer ara fa un any. Aquest cinc eixos troncals preveuen incorporar criteris de sostenibilitat en les polítiques de turisme; promoure el turisme de proximitat com a objectiu de país; augmentar la qualificació dels negocis turístics i substituir els llocs de treball precaris per ocupació de qualitat així com ordenar l'activitat.

Al finalitzar la segona jornada, dijous 4 de novembre, es donaran a conèixer les conclusions dels dos dies de treball. La colenda anirà a càrrec del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.
Participació