CTFC

​Aragonès, sobre el canvi climàtic: «Les decisions les hem de prendre avui. L'any que ve ja no hi serem a temps»

El president de la Generalitat defensa "l'equilibri econòmic i ambiental" del país en el 25è aniversari del CTFC

per Redacció, Solsona | 28 d'octubre de 2021 a les 16:20 |
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, al 25è aniversari del CTFC a Solsona | Mar Martí
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha participat aquest dijous en l'acte de celebració del 25è aniversari del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) on ha posat de relleu la necessitat urgent de prendre decisions al voltant del canvi climàtic. "Les decisions les hem de prendre avui. Si les prenem l'any que ve ja no hi serem a temps", ha apuntat Aragonès, que ha aprofitat per dir que "tot canvi o transformació que no fem nosaltres ens vindrà donada i, per tant, ens hi hem d'implicar plenament com a país". El cap de l'executiu ha recalcat que cal avançar cap a un aprofitament òptim dels recursos per aconseguir un model que afavoreixi "l'equilibri econòmic i ambiental".

Aragonès, que ha acudit a l'acte de celebració del CTFC acompanyat per la consellera Teresa Jordà -que també ostenta la presidència de l'entitat-, ha defensat la "contribució extraordinària" que ha fet el centre i la seva importància de cara el futur "en un context marcat per l'emergència climàtica". El president ha posat en valor la idea de la "Catalunya sencera" i ha deixat clar que "la garantia de benestar ha d'arribar a tot el país".

 

El director del CTFC, Antoni Trasobares, durant la celebració del 25è aniversari de l'entitat Foto: Mar Martí


En relació al repte del canvi climàtic i l'agenda 2030, Aragonès ha deixat clar que "les decisions les hem de prendre avui, i si les prenem l'any que ve ja no hi serem a temps". Parafrasejant Joan Fuster, Aragonès ha apuntat que "tot canvi climàtic que no gestionem i tota transformació derivada que no fem, ens vindrà donada i, per tant, com a país ens hi hem d'implicar plenament".


El cap de l'executiu català ha posat de relleu la importància de la bioeconomia que, segons ell, ha de permetre "generar noves activitats econòmiques a la Catalunya sencera i ha de permetre que el futur model de país arribi al conjunt el territori". "Tenim un full de ruta, però a més tenim oportunitats de posar recursos al full de ruta", ha reblat.
 

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i presidenta del CTFC, Teresa Jordà Foto: Mar Martí


De la seva banda, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha apuntat alguns dels reptes de futur del Departament com ara "l'assoliment d'un model de creixement molt més racional i respectuós amb el medi ambient i l'espai agrari". Jordà ha assegurat que desitgen un "creixement equilibrat i regenerador que garanteixi la cohesió territorial i reforci el posicionament de tota la cadena de valor".

En un altre ordre de coses, Jordà ha expressat que la pandèmia també ha posat de manifest la necessitat de la societat de "reconnectar amb el territori". "Un cop controlada la pandèmia hem de ser capaços de treure'n lliçons", ha apuntat la consellera, tot afegint que "l'aposta per la bioeconomia i per un model econòmic respectuós amb l'entorn i el territori és el futur".

 

El president Aragonès i la consellera Jordà acompanyats pel director del CTFC, Antoni Trasobares, durant la visita al centre de Solsona Foto: Mar Martí


El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) celebra enguany 25 anys havent-se convertit en un referent de la investigació i la recerca forestal i la gestió del medi natural. En els darrers 25 anys, l'ens ha realitzat més de 1.250 projectes de recerca, desenvolupament i innovació en l'àmbit local, nacional i internacional. El CTFC compta amb una plantilla d'un centenar de treballadors -la meitat de les quals són dones- i ha fet més d'un miler de publicacions científiques.

 

Participació