GIGA

​Falta de concentració i pèrdua de memòria, seqüeles invisibles del coronavirus

per GIGA, Solsonès | 11 d'octubre de 2021 a les 07:11 |
Aproximadament el 80% dels pacients hospitalitzats a causa del Covid-19 presentaven símptomes neurològics. De la mateixa manera, les persones que van reportar símptomes lleus del virus també manifestaven dificultats en la concentració i pèrdua de memòria.

El SARS-CoV-2 pot produir afectacions neurològiques per la resposta immune, per invasió directa de virus en el sistema nerviós central i, principalment, per afectació indirecta.


El virus pot envair el sistema nerviós central per la via olfactòria, el líquid cefaloraquidi o pel torrent sanguini. Per ingressar a l'organisme, la SARS-CoV-2 s'uneix als receptors ACE2 que es troben en les membranes cel·lulars. El bulb olfactori, la part de cervell que s'encarrega de captar les sensacions de l'olfacte, compta amb una gran quantitat d'aquests receptors i té una connexió directa amb l'hipocamp, principal responsable de la memòria.

A més, durant el curs d'estats inflamatoris, la barrera hematoencefàlica es torna més permeable, de manera que pot permetre l'ingrés d'infeccions. Una proteïna de la SARS-CoV-2 té la capacitat d'alterar la barrera hematoencefàlica, donant lloc a la invasió de virus en el sistema nerviós central.


Aquestes seqüeles neurològiques no es deuen únicament al coronavirus. En general, els virus respiratoris semblen tenir un important impacte en el sistema nerviós. Un sol episodi d'una infecció, per exemple per pneumònia, pot accelerar el deteriorament cognitiu en aquelles persones que ja tenen una predisposició a presentar problemes de memòria.

Almenys un de cada cinc pacients recuperats de coronavirus van reportar dificultats

neurològiques, com pèrdua del gust i l'olfacte, deteriorament de la memòria, problemes en l'atenció i concentració, desorientació, alteracions en la marxa, mals de cap, marejos, fatiga, debilitat muscular i alteracions de la son, que limitaven la realització de les activitats diàries, arribant en casos extrems a manifestar símptomes greus com encefalitis, encefalopaties, neuropaties, accidents cerebrovasculars i crisis epilèptiques.

Els efectes negatius de virus en el sistema nerviós podrien durar mesos i fins i tot anys, la qual cosa obre la possibilitat d'un increment dels casos de deteriorament cognitiu i demència en el futur. Especialment aquells pacients que hagin cursat la malaltia estant hospitalitzats tenen un augment en la probabilitat de patir del·liris o alteracions cognitives, com a conseqüència d'una infecció neurològica, afecció vascular cerebral, febre alta, deshidratació, hipòxia, inflamació, trastorns metabòlics o per efecte de la medicació.

Per tant, és possible concloure que l'impacte del coronavirus en el sistema nerviós pot provocar les mateixes alteracions cerebrals que les generades per la malaltia d'Alzheimer. La infecció per SARS-CoV-2 modifica significativament els marcadors d'Alzheimer implicats en la inflamació cerebral, el que significa que el virus pot incidir sobre gens o vies involucrades en la neuroinflamació i el dany vascular de cervell que provoca el deteriorament cognitiu. En aquest sentit, un alt percentatge de pacients ingressats en unitats de cures intensives van presentar una disminució en la reserva neuronal que ocasionava diversos problemes neurològics. Especialment aquells adults majors que presenten factors de risc vasculars tenen una major probabilitat de manifestar complicacions cerebrovasculars com a seqüela del coronavirus i el risc de desenvolupar una demència s'incrementa en pacients majors de 65 anys.

Per més informació, contacta amb nosaltres.

GiGA Unitat de Memòria
Plaça de les Moreres 2, baixos
25280 Solsona
Telèfon: 873454106
Correu elecrònic: gigacatcentral@gmail.com
Instagram: @gigacatcentral
Facebook: GIGA Unitat de memòria

 

Participació