Òmnium Solsonès

​Sant Galderic reneix a Sant Llorenç de Morunys després de la pausa d’un any

El Consell Comarcal del Solsonès, Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys organitzen la festa en honor al patró de la pagesia catalana que enguany arriba a la dotzena edició

per Redacció, Sant Llorenç de Morunys | 5 d'octubre de 2021 a les 07:14 |
L’església de Sant Llorenç de Morunys acollirà una nova edició de les Jornades de Sant Galderic
Després de l’obligat parèntesis de l’any passat en motiu de la pandèmia, el proper dissabte dia 16 d’octubre, a les deu del matí, l’església de Sant Llorenç de Morunys acollirà una nova edició de les Jornades de Sant Galderic.

L’octubre del 2009 Òmnium Cultural del Solsonès va impulsar les primeres Jornades de Sant

Galderic i a partir del 2014 es va plantejar, des del Consell Comarcal, portar a terme un
recorregut itinerant de la festa per la comarca traslladant-la a diversos punts del Solsonès.


Va ser l’any passat, com a conseqüència de la pandèmia, que des de l’organització es va haver de fer un parèntesis que enguany s’ha reprès.

Òmnium Cultural i el Consell Comarcal del Solsonès, entitats organitzadores de l’acte,

subratllen la voluntat de mantenir el format de la festa del patró de la pagesia catalana i així difondre en la cultura popular la tradició del sant per diversos racons de la comarca, una vegada recuperada la nova normalitat.
 

La celebració de Sant Galderic començarà a les deu del matí amb una missa i benedicció del pa, junt amb el cant dels goigs del Sant, a les onze tindrà lloc una visita guiada pel nucli antic de la vila i a les dotze s’oferirà un tastet de productes locals i una actuació musical de Marxa entre cordes als claustres del Monestir de Sant Llorenç de Morunys.

Sant Galderic


Galderic fou un pagès occità nascut a Vilavella – Rosselló – cap al 820, que defensà els drets dels pagesos davant dels abusos dels senyors. Després de la seva mort fou canonitzat i declarat patró de la pagesia occitana i, posteriorment, de la catalana. Des de 1622 Sant Isidre, patró de la pagesia espanyola, fou imposat a Catalunya, i en menor mesura al País Valencià, substituint els patrons tradicionals, els sants Abdó i Senén i Sant Galderic.
Sant Galderic va ser enterrat al monestir de Sant Martí del Canigó. Durant la invasió francesa de 1654 les relíquies del sant van ser traslladades del Canigó a Barcelona. Avui descansen a la catedral de Perpinyà.

 

Participació