Fira del Drap Piteu

La Fira del Drap Piteu vestirà de tradició un any més Sant Llorenç de Morunys

La Fira que pren el relleu de la Fira Occitano-Càtar, arriba a la tercera edició amb un format adaptat a la Covid-19

per Ramon Estany, Sant Llorenç de Morunys | 21 de juliol de 2021 a les 10:49 |

El cap de setmana del 24 i 25 de juliol, la vila de Sant Llorenç de Morunys es vestirà, un any més, de vila medieval, amb totes les precaucions per la Covid-19 i amb actes culturals i un mercat medieval, amb aforament limitat mantenint viu l'esperit que des de fa més de 10 anys es porta fent sempre en un cap de setmana de juliol, una nova fira, centrada en una de les peces més importants de la història de la vila, com és el famós drap piteu.


El drap piteu era un drap de llana que es fabricava a Sant Llorenç de Morunys, teixit amb un tramat característic que el feia molt resistent. Va ser una de les principals fonts econòmiques del poble des de l'edat medieval fins a mitjans del segle XIX. Actualment, se’n poden veure diferents mostres exposades al Museu – Centre d’Interpretació de la Vall de Lord, situat al mateix nucli històric de Sant Llorenç de Morunys. Amb la fira es pretén difondre tota la informació històrica que es coneix sobre el drap piteu, i mirar de donar-li la importància que es mereix. D’aquesta manera, els visitants podran saber molta més informació sobre aquesta peça, i podran comprendre com va marcar la societat i l’economia de tot el poble durant més de 500 anys.

La III Fira del Drap Piteu s'iniciarà el dissabte 24 de juliol, de 10:00h a 20:00h amb el Mercat medieval a la Plaça de la Canal.


A les 9:00h. Visita a diferents ermites romàniques de la Vall de Lord.
Punt de trobada: Claustre de Sant Llorenç de Morunys. Inscripcions a l’Oficina de Turisme de la Vall de Lord, trucant al 973 49 21 81.


A les 11:30h. Visita guiada teatralitzada Visita guiada teatralitzada i demostració: 10 €, pel nucli antic de Sant Llorenç de Morunys.
Punt de trobada: Claustre de Sant Llorenç de Morunys

A les 12:30h. Demostració del procés d’elaboració del drap piteu.  Visita guiada teatralitzada i demostració: 10 € Lloc: Claustre de Sant Llorenç de Morunys.

De 15:00h a 17:00h. Taller tèxtil a càrrec de Ca la Patots Lloc: Plaça de la Canal.
Preu: 4 €

A les 17:30h. Presentació del llibre “El llarg silenci dels botxins” per part d’Alfons Cama, l’autor, i Francesc Regàs, de l’Associació Cultural Vall de Lord
Lloc: Claustre de Sant Llorenç de Morunys.

A les 18:45h. Visita històrica literària. Visita històrica teatralitzada: 5 €,   amb el llibre “El primer Piteu”, pel nucli de Sant Llorenç de Morunys.
Punt de sortida: Claustre de Sant Llorenç de Morunys.

A les 20:30h. Concert amb el grup Gatzara. Concert al Claustre: actes gratuïts, però cal agafar entrada..
Lloc: Claustre de Sant Llorenç de Morunys.

El diumenge, 25 de juliol, a les 12:30h. Concert amb el grup Joana&Jibé. Concert al Claustre: actes gratuïts, però cal agafar entrada..
Lloc: Claustre de Sant Llorenç de Morunys.

Finalment, el dissabte 31 de juliol a les 19:00h. Concert amb La Melanzana Ensemble amb taquilla inversa, però cal agafar entrada
Lloc: Església de Sant Llorenç de Morunys.

El mercat medieval i tots els actes compten amb aforament limitat.
Venda d’entrades al portal entrades.turismesolsones.com 

 

 

Participació