Celebracions

La comunitat islàmica de Solsona celebra la Festa del Xai

Centenars de musulmans s'han aplegat de bon matí a la Sala Polivalent per resar i escoltar el discurs de l'imam

per Ramon Estany, Solsona | 20 de juliol de 2021 a les 09:31 |
Musulmans a la sortida de la Polivalent, avui dimarts al matí | Ramon Estany
Avui, dimarts, té lloc pels musulmans la coneguda Festa del Xai o del "Aid al Adha" en què es sacrifica aquest animal. Per aquesta religió aquest dia és una commemoració d'un fet alcorànic en què Abraham va estar a punt de sacrificar el seu fill per ordre divina abans que Déu (Allah) l'aturés i el canviés per un bè. Es tracta d'una de les celebracions més importants del calendari islàmic i coincideix amb l'últim dia de pelegrinatge a la Meca.

A Solsona, la jornada ha començat a les 7 del matí, quan s'hi han aplegat centenars de musulmans a la Sala Polivalent per resar i escoltar el discurs de l'imam.

 

Foto: Ramon Estany


Durant el dia d'avui les famílies musulmanes sacrifiquen (terme diferent a matar) un animal de manera ritual (sovint un xai) en record a l'acte d'Abraham i després es fa un gran àpat en família i amics i es fan regals als infants. És un dia de perdó i d'oblit de malentesos, així com d'ajuda als més necessitats ja que, segons la tradició, la família només es pot quedar amb una tercera part de l'animal sacrificat i la resta s'ha de compartir.


Els orígens d'aquesta celebració es troben l'any 624, quan el profeta Muhàmmad va reproduir el sacrifici d'Ibrahim (Abraham) durant el pelegrinatge a la ciutat sagrada de la Meca i establint-se des d'aleshores com un ritual per a la comunitat musulmana. Segons l'Alcorà, Déu va ordenar en un somni a Abraham que sacrifiqués el seu fill Ismael per tal de demostrar la seva fidelitat, i quan el profeta estava a punt de complir aquest ordre, Déu el va aturar i va permetre que substituís el seu fill per un xai com a objecte d'ofrena.

Aquest dia els musulmans es lleven d'hora, es vesteixen amb la roba tradicional festiva i es dirigeixen a la mesquita per realitzar la resa de "aid al adha" i per escoltar el discurs del "aid" (que sol tractar dels valors i història d'Ibrahim i del significat profund de la festa). Seguidament tornen a casa per esmorzar amb la família i estar tots junts. Tot seguit es dirigeixen plegats a realitzar el "sacrifici" en espais homologats a tal fi. L'animal es sacrifica amb un tall net al coll després de pronunciar les paraules d'Allah. L'animal no ha de patir i se'l ha de tractar amb molt respecte. Cada família ha de sacrificar el seu propi xai i repartir-lo en tres parts: una per la pròpia família, l'altre per família extensa i veïns i, l'última part, s'ofereix als pobres i més necessitats", explica Mokhtar.

Foto: Ramon Estany


La festa dura tot el dia, però sovint s'allarga tres dies perquè hi ha gent que, per motius personals i/o laborals, no ho poden fer el primer dia i ho fan el segon o tercer. També cal tenir en compte que és una festa que implica moltes visites familiars, veïnals i dels amics, i això també explicaria que la festa es pugui allargar més d'un dia.

Amb aquesta festivitat, els musulmans recorden que l'Islam significa "submissió", ja que ningú va demostrar millor la seva submissió a Déu que Abraham, que va estar disposat a sacrificar al seu fill primogènit com a prova de la seva lleialtat a Déu.
 

 

Participació