Olius

El Pi de Sant Just mira cap al futur celebrant els 50 anys

Divendres passat, en un emotiu acte, es va presentar un llibre sobre aquests 50 anys i una exposició de fotos

per Ramon Estany, Olius | 2 de juliol de 2021 a les 10:18 |
L'exposició consisteix en un conjunt de plafons on s'agrupen les fotografies per temes com celebracions, vida quotidiana, actes singulars... | Ramon Estany
El passat divendres 25 de juny, la Plaça de l'Olivera, de la urbanització d'El Pi de Sant Just, a Olius, va acollir l'acte central de celebració dels 50 anys d'existència d'aquest nucli residencial que amb el temps ha esdevingut un poble amb personalitat pròpia. Prop d'un centenar de persones s'hi van aplegar, entre autoritats locals i comarcals, i una nombrosa representació de veïns i veïnes.
 

Montserrat Riu, presentadora de l'acte Foto: Ramon Estany

 

Foto: Ramon Estany


L'acte va servir per fer una petita presentació del llibre commemoratiu d'aquesta efemèride, publicació que en breu sortirà de la impremta, i d'una senzilla exposició de fotos i records relacionats amb la vida social i cultural de la urbanització d'El Pi de Sant Just.
Tal com va dir en la salutació de benvinguda, la presentadora de l'acte, Montserrat Riu, "per a les persones, 50 anys són molts anys, però per a una urbanització, no en són gaires." I, podríem ben dir, que El Pi de Sant Just "és una urbanització jove, dinàmica, acollidora, que suma el record dels anys que han passat a la il·lusió pels que han de venir".


Seguidament s'encetà aquest acte commemoratiu amb la recitació d'un poema que als anys vuitanta del segle passat va escriure Miquel Maria Flores i Flaquer, dedicat amb enyorança al pi alt i esponerós que donava nom a la urbanització i que ell havia conegut malgrat que quan s'aixecaren les edificacions, aquest pi ja era mort. Recità el poema el rapsode Víctor Pérez Flores, Moixic, net de l'esmentat autor del poema.
 

La pianista Mònica Mendoza Foto: Ramon Estany


A continuació, la pianista Mònica Mendoza Torrebadella oferí amb sensibilitat i delicadesa dues peces musicals. Posteriorment, els joves Albert Colell Riu i Pol Soler Angrill presentaren el llibre El Pi de Sant Just. 50 anys d'història, del qual són autors. Un acurat treball que comença a narrar la història de l'antic indret on està assentada la urbanització i acaba amb la història que al present si va fent dia rere dia.

Albert Colell i Pol Solé, autors del llibre Foto: Ramon Estany


Algunes de les fotografies que ilustren el llibre es troben també a l'exposició de fotografies i records que s'ha obert al  públic a la casa del poble a l'Ajuntament i que es podrà visitar en grups reduïts fins a finals d'any. Tant la redacció del llibre com l'exposició de fotografies han estat possibles gràcies a la col·laboració dels veïns que gentilment han aportat informació, fotografies, records.

Àlex Bajo ha interpretat algunes cançons a l'acordió Foto: Ramon Estany


Una vegada acabada la presentació de llibre, l'alcalde d'Olius, Antoni Márquez adreçà unes paraules. Tot seguit, Àlex Bajo Vilalta oferí amb l'acordió i el sentiment d'alegria tres peces musicals. Finalment, l'acte s'ha clos amb un berenar popular per tots els assistents. 
 

Finalitzat l'acte s'ha servit un berenar popular als assisgtents Foto: Ramon Estany


Paraules de l'alcalde d'Olius


"50 anys, una efemèride a cavall de dos segles. El XX, que és quan es va iniciar i el XXI, amb el domini de la tecnologia i la preocupació que tenim sobre el destí de la humanitat.
El Pi de Sant Just va nèixer com un espai de segona residència, de Solsona i d'altres ciutats de les comarques barcelonines principalment.

De mica en mica es va anar transformant en un nucli urbà, amb una població estable, fins al dia d'avui que ronda els 800 habitants empadronats a El Pi de Sant Just. La meva família es va incorporar a aquest veïnatge l'any 1988. No érem molts en aquella època. I la vida era plàcida, tranquil·la, amb algunes mancances, sobretot en el tema de telecomunicacions, per què el telèfon, aquells temps Telefónica feia pagar un dineral per tenir línia.

Foto: Ramon Estany


El tema és que malgrat aquestes mancances s'hi vivia bé, tranquil, i acceptablement.
Des d'aleshores, tot ha canviat moltíssim. Les necessitats dels veïns han augmentat i els serveis que han de rebre van a l'alça. Es van tornar a urbanitzar els carrers de la part vella afegint serveis nous. Es van crear noves àrees urbanitzades. El polígon va ser el primer, amb posteriors ampliacions. S'han reorganitzat carrers pel tema del trànsit. S'ha canviat el sistema d'enllumenat. Les aigües brutes que abans anaven a una riera ara ja van a la depuradora. S'ha augmentat la recollida selectiva.

En definitiva, s'han produït canvis molt notables, per millorar sempre la qualitat de vida de les persones que hi vivim i per adaptar-nos als estandards de les societats que progressen. I encara ens queden reptes per endavant: la famosa regulació de la carretera C-55 per reduir la velocitat i per fer el trànsit més ordenat i pensant sempre en la futura variant que un dia o altre s'haurà de fer.

Foto: Ramon Estany


Encara queden trams d'enllumenat per canviar i adaptar a les noves tecnologies. Tenim previst iniciar la futura pista coberta que serà quelcom més, un espai polivalent. També hi ha previst un nou espai social, gran i acollidor que pugui admetre tota mena d'activitats del municipi. 

Hem de dir que gràcies a la Covid-19 hem pogut recuperar diners del romanent municipal que teniem enclaustrat als bancs i gràcies a això farem els equipaments que ens falten.

Estic orgullós de pertànyer a Olius i més a El Pi de Sant Just. Espero veure evolucionar el meu poble de manera que els veïns i veïnes se sentin orgullosos i satisfets de pertànyer a aquesta societat que estem creant i que ja està molt consolidada. Felicitem-nos tots per aquests 50 anys i que siguin molts més."

 

Participació