Aigua

​L'ACA duu a terme maniobres de cabals generadors a la Llosa del Cavall i Sant Ponç per a millorar la seva qualitat ambiental

per Redacció , ´Solsonès, 9 de juny de 2021 a les 16:20 |
La presa de Sant Ponç, durant l'inici de les maniobres. | ACA
Entre avui i demà s'està incrementant el cabal de sortida de les preses de la Llosa del Cavall i Sant Ponç, amb l’objectiu d’analitzar els seus efectes sobre la qualitat dels hàbitats de peixos, la morfologia del llit del riu i la capacitat d’arrossegar sediments i restes de vegetació que estan a la llera fluvial
 

Des de la presa de Sant Ponç s’alliberaran fins a 10 m3/s, mentre que des de la Llosa del Cavall el valor màxim serà de 8,4 m3/s
 

És la primera vegada que es fa una maniobra simultània de cabals generadors des de dos embassaments d’una mateixa conca
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està duent a terme diverses maniobres de cabals generadors en el riu Cardener (conca del riu Llobregat), a través de les preses de Sant Ponç i la Llosa del Cavall. Aquesta és la primera vegada que es fa una maniobra de cabals generadors simultània des de dues preses diferents.


Aquestes actuacions consisteixen en incrementar, gradualment, la sortida d’aigua de les preses i reproduir, de manera controlada, una crescuda del riu, amb l’objectiu d’analitzar els seus efectes sobre la qualitat dels hàbitats de peixos, la morfologia del llit del riu i la capacitat d’arrossegar sediments i restes de vegetació que estan a la llera fluvial.
 

Riu Cardener Foto: ACA


Des d’aquest dimarts al vespre i fins a la nit de dimecres a dijous, s’està incrementant gradualment el cabal de sortida de la presa de Sant Ponç fins els 10 m³/s, tenint en compte que habitualment s’alliberen 1,5 m3/s. Pel que fa a la presa de la Llosa del Cavall, des d’avui a les set del matí i durant 24 hores, s’alliberarà un cabal màxim de 10 m3/s, tenint en compte que habitualment la presa deixa anar un cabal de 1,5 m3/s. L’increment de cabal s’anirà desplaçant riu avall, de manera que es mantindran cabals més alts del que és habitual durant tot el dia següent.

Aquest tipus d’actuacions, contemplades a la planificació hidrològica catalana vigent (2016-2021) i acordades en la comissió de desembassament del sistema Ter Llobregat celebrada el mes de maig, es duen a terme sempre que les condicions ho permeten. Avui, els embassaments de la Llosa del Cavall i Sant Ponç estan al 86% (69 hm3) i 90% (22 hm3), respectivament.

El cabal alliberat és superior a l’habitual però dins dels llindars de normalitat. Es demana als municipis que hi ha aigua avall que tinguin precaució i que s’eviti accedir a la llera i a punts baixos.

 

Participació