Coronavirus

​Salut comença a Solsona un cribratge massiu amb automostra nasal

La campanya s’ha posat en marxa a Artés (Bages) i a partir de la setmana que ve s’hi sumen també Manresa 3 i Manresa 4; Santa Margarida de Montbui (Anoia), Torelló (Osona), Berga (Berguedà) i Solsona (Solsonès)

per Redacció , Solsona, 2 de maig de 2021 a les 08:07 |
El Departament de Salut comença una campanya de cribratges massius amb proves diagnòstiques de la COVID-19 a la Regió Sanitària de la Catalunya Central, que es fa a través dels Centres d’Atenció Primària. Les proves s’adrecen a persones de menys de 70 anys asimptomàtiques, que no hagin passat la COVID-19 en els darrers 3 mesos i que no hagin completat la pauta de vacunació. Els resultats es coneixen en 24/72 hores a través de la Meva Salut.

Les persones que hi participen podran recollir l’estoig d’autopresa en un espai designat als centres d’atenció primària dels municipis designats per l’Agència de Salut Pública seguint criteris epidemiològics i poblacionals. En concret a Solsona dilluns i divendres d’11:30 a 14:30h i dimecres de 15 a 18h.


En el moment de la recollida del kit, un gestor COVID s'encarregarà de registrar les dades dels participants per fer-ne el seguiment. La prova es pot fer en el mateix moment o emportar-se-la a casa i lliurar-la posteriorment al mateix punt de recollida en un temps màxim de 30 minuts des de la recollida de la mostra. El kit per a l'autopresa conté una bossa amb tancament hermètic "zip", un escovilló, un tub on s'haurà de dipositar la mostra, una tovalloleta desinfectant i dues etiquetes.

Com es fa l’automostra nasal

El procediment és senzill i cal seguir els passos detallats al propi kit. Un cop rentades les mans i oberta la bossa, s'introdueix l'escovilló uns 2 centímetres per la primera fossa nasal, es gira dins del nas fregant-lo contra les parets durant 5 segons i es retira suaument. Amb el mateix escovilló, s'ha de repetir aquest procediment amb l'altra fossa nasal. Un cop finalitzat, s'introdueix al tub, es tapa i es guarda a la bossa amb tancament per ser retornar al punt de recollida. Cal també col·locar correctament les etiquetes amb codis de barra incloses en el lot d'automostra. El laboratori del Banc de Sang i de Teixits analitzarà les mostres rebudes. Les persones que hagin participat en el cribratge podran consultar el resultat de la PCR a La Meva Salut entre 48 i 72 hores des de la seva recollida. Si el resultat és positiu, se'ls contactarà des del Servei de Vigilància Epidemiològica per fer l'estudi de contactes i dictar l'aïllament pertinent.

Tallar les cadenes de contagis

Els cribratges "ens permeten detectar persones asimptomàtiques que, sense saber-ho puguin transmetre el virus”, explica la subdirectora general de Salut Pública, Imma Cervós. Per això mentre s’avança en la campanya de vacunació, els cribratges “ens poden ajudar a avançar-nos al virus i tallar el màxim nombre cadenes de transmissió de persones asimptomàtiques”. Per això insta tothom dels municipis on es fa la campanya a que hi participin mentre recorda que a la vegada “cal mantenir les mesures de protecció de distància social, rentat de mans, ús de mascareta i ventilació dels espais.

Altres notícies que et poden interessar

 


 

Participació