Celebracions Religioses

La comunitat ortodoxa romanesa de Solsona i Guissona celebren la Pasqua

Després d'un any, recuperen poc a poc la normalitat en les celebracions religioses

per Redacció , Solsona, 1 de maig de 2021 a les 19:51 |

Foto: Ramon Estany


Aquest dissabte, 1 de maig, seguint el calendari cristià ortodoxe, que difereix del catòlic, la comunitat romanesa de Solsona i Guissona s'han aplegat a l'església del Cor de Maria per celebrar la Vetlla Pasqual, una celebració que l'any passat va patir les restriccions més dures per la pandèmia, però que enguany ha pogut viure's amb comunitat respectant les normes sanitàries de la mascareta i gel hidroalcohòlic i limitació d'aforament.

Foto: Ramon Estany


Un altre de les particularitats de la celebració d'enguany és que a causa del toc de queda, aquest ofici s'ha hagut de celebrar a la tarda i no a la nit. L'església del Cor de Maria, cedida per la parròquia de Solsona per aquesta ocasió, s'ha quedat petita en motiu de la primera missa ortodoxa de Pasqua on s'hi han aplegat els fidels i que ha estat presidida pel pare Dan Aurelian S'Fârlea sacerdot ortodox que té cura de les comunitats romaneses de Solsona i Guissona.

Foto: Ramon Estany


La missa comença amb les pregàries dels fidels i amb l’encesa de ciris per a commemorar el Dissabte de Pasqua.

Foto: Ramon Estany


A mesura que van arribant els fidels a l'església amb el seu corresponent fanalet o ciri encès, la cerimònia adquireix una dimensió de profunda devoció, especialment amb els llums apagats de l'església i les portes completament obertes. El sacerdot ortodox surt a fora, davant el temple, seguit dels fidels, i entonà uns himnes amb un ciri pasqual, un incensari i un llibre d'evangelis a les mans.
Després, tornen a dins al temple, i continuen les pregàries i cants.