Bisbat de Solsona

El Bisbat de Solsona unifica tres parròquies de Guixers

per Ramon Estany , Solsonès, 6 d'abril de 2021 a les 11:24 |
Sant Martí de Guixers
El Bisbat de Solsona ha formalitzat en decret signat el 31 de desembre de 2020 la unificació de les parròquies de Sant Climent de Castelltort, Sant Martí de la Corriu i Sant Martí de Guixers amb el nom de Parròquia de Santa Maria de Guixers.

Les raons que argumenten aquesta unificació són vàries: Per una banda, els darrers anys les parròquies han patit una notable davallada en la vida sacramental, també que el centre cívic del municipi -Ajuntament, urbanització i serveis - es troba al nucli de Valls. I finalment, hi ha inseguretat sobre la propietat de la suposada església parroquial de Sant Martí de Guixers.


La decisió ja es remunta a l'època del bisbe Miquel Moncadas que ja havia decretat la unificació d'aquestes parròquies i que el bisbe Jaume Traserra ho havia deixat sense efecte pel fet que la nova parròquia no s'havia donat d'alta al Ministeri de Justícia per tenir la personalitat jurídica Civil 

I finalment, en la reunió del consell presbiteral del 18 de desembre de 2017 es va portar consulta la unificació de les esmentades parròquies i per majoria es va donar suport a la proposta d'unificació la qual tindrà com a temple parroquial l'església de Santa Maria de Valls que integrarà les següents capelles: Sant Climent de Castelltort, Sant Martí de la Corriu, Sant Martí de Guixers, Sant Miquel de la Corriu, Santa Maria de Puig-Aguilar, Sant Jaume de Vilacireres.


El territori parroquial d'aquesta nova parròquia és la suma dels territoris de les parròquies unificades 


Segons el cens del bisbat de Solsona, aquestes parròquies destaquen per la poca població: Puig-Aguilar, Santa Maria i  Vilacireres, Sant Jaume compten amb 4 habitants i Santa Maria de Valls, 36.Apunt històric
Entre les parròquies de la Vall de Lord, organitzades pel comte Guifré i el bisbe Galderic (872-878), es troba la parròquia de la Corriu “ipso Currizano”. També figura en la dotació de sant Pere de Graudescales de 960. El seu edcifici, de factura romànica ha sofert diverses mutilacions. Hi queden restes del castell de la Corriu. Té el santuari de Puig-Aguilar i la capella de Vilacireres.

L’origen del nom li ve de les moltes guixeres que es troben a la contrada. La seva església, l’any 1.088, el comte Ermengol IV la va cedir a la col·legiata de Solsona. És un edifici romànic de finals del segle XII, amb modificacions posteriors. Les moltes capelles que es troben dins el seu terme fan pensar que la zona havia sigut molt habitada. Té el santuari de la Corriu i el de Puig-aguilar, situat a 1330 m. d’altura, amb figures esculpides en el portal d’entrada.

 

Participació