Bisbat de Solsona

El despoblament obliga al Bisbat de Solsona a suprimir la parròquia de Sant Martí de Llanera

per Ramon Estany , Solsonès, 7 d'abril de 2021 a les 08:01 |
Sant Martí de Llanera
El Bisbat de Solsona ha oficialitzat la supressió de la Parròquia de Sant Martí de Llanera 
adduint que no té culte des de fa molts anys i quasi no resten cases habitades dins del terme parroquial i és que segons el darrer cens parroquial, tant sols comptava amb 13 habitants.


A més, des de fa molts anys les cases habitades reconeixen algunes de les parròquies veïnes com la parròquia de pertinença i es constata l'estat d'abandó de l'església i el cementiri parroquial.

El 18 de desembre de 2017 es va portar a consulta del Consell Presbiteral la supressió de l'esmentada Parròquia de Sant Martí de Llanera i la majoria del consell hi va donar suport.


Així ha estat que en un decret signat pel bisbe de Solsona s'ha suprimit la Parròquia de Sant Martí de Llanera repartint el seu territori de la següent manera:
- incorpora les cases al sud de la riera de Llanera i de la rasa de la Rovira a la parròquia de Santa Maria d'Ardèvol

- incorpora les cases a l'oest de la rasa de l'Alzina a la parròquia de Santa Maria de Vallferosa
-incorpora les cases a l'est del barranc de Santa Maria, de la rasa del Coll i de la rasa d'Òrrius a la parròquia de Santa Maria de Torredenegó.
- incorpora tota la resta de cases així com l'església de Sant Martí de Llanera, el seu cementiri parroquial i el retaule dipositat a l'església de l'Hostal Nou de Peracamps a la parròquia de Sant Pere Màrtir de Peracamps.

Apunt històric de Llanera
Alguns fan derivar el nom de Llanera d’un lloc abundant de llana. L’església va ser consagrada pel bisbe Grifé d’Urgell. El noble Arnau Mir de Torts cedeix el 1.071 els drets que tenia a Llanera a Santa Maria de la Seu. L’església parroquial és un exemplar d’estil gòtic del segle XIII, sense culte. El seu retaule barroc de sant Martí es traslladà el 1973 a l’església de Peracamps.
 

 

Participació