Sebastià Alzamora, Rafel Nadal, Lluís Llach, Isabel-Clara Simó i Araceli Segarra, entre els preferits de Sant Jordi

Més de 3.000 internautes voten a La Llança d'Òmnium Cultural entre les novetats editorials en català

per ACN, 19 d'abril de 2012 a les 10:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els autors d'obra de ficció preferits pels votants de l'enquesta La Llança de Sant Jordi Foto: AMENGUAL, MARGALIDA

Barcelona (ACN).- 'Crim de sang', de Sebastià Alzamora; 'La gatera', de Muriel Villanueva; 'Memòria d'uns ulls pintats' de Lluís Llach; 'Quan érem feliços' de Rafel Nadal; 'Un tros de cel' d'Isabel-Clara Simó; 'El meu amor sikh' d'Elisabet Pedrosa; 'Més enllà de les estrelles' de Gerard Quintana i David Julià i 'Tribut de sorra i fulles a Miquel Martí i Pol' d'Àlex Carmona i M. Dolça Manubens, entre d'altres, són els preferits entre les novetats editorials en català. Així ho han decidit més de 3.000 internautes que han participat aquestes últimes setmanes en el sondeig que Òmnium Cultural ha fet a través del web La Llança de Sant Jordi. Els resultats s'han donat a conèixer aquesta nit durant La Festa de Sant Jordi a Luz de Gas.
 
La 3a edició de la Festa de la Llança de Sant Jordi, que organitza Òmnium Cultural, ha donat el tret de sortida dels actes de l'entitat per la Diada de Sant Jordi. En el transcurs de l'acte, conduït per l'actriu i poeta Estel Solé, Òmnium ha donat a conèixer els resultats del sondeig que s'ha fet en les darreres quatre setmanes a través del web santjordi.omnium.cat en el qual han participat la xifra rècord de 3.271 persones.
 
Aquesta edició també ha aconseguit el rècord de participació d'editorials ja que una setantena han fet participar algunes de les seves obres publicades en la campanya que promou el consum de llibres en llengua catalana pels volts de Sant Jordi.
 
'La Tina al Denali', d'Araceli Segarra (Alpina), 'Número 5. El submarí perdut' de Lluís Llort i Oriol Malet (Barcanova) i 'Xamae' de Susanna Peix i Romina Martí (Publicacions de l'Abadia de Montserrat ) són els preferits entre les novetats d'infantil i juvenil.
 
Quant a la no-ficció, els internautes han optat per 'El meu amor sikh' d'Elisabet Pedrosa (Ara Llibres), 'Fukushima. Crònica d'un tsunami nuclear' de Lluís Caelles i Sergi Vicente (Viena), 'Les 1001 fantasies més eròtiques de la història' de Roser Amills (Cossetània), 'Més enllà de les estrelles' de Gerard Quintana i David Julià (Rosa dels Vents) i 'Tribut de sorra i fulles a Miquel Martí i Pol' d'Àlex Carmona i M. Dolça Manubens (Mediterrània).
 
'Crim de sang' de Sebastià Alzamora (Proa), 'La gatera' de Muriel Villanueva (Ara Llibres), 'Memòria d'uns ulls pintats' de Lluís Llach (Empúries), 'Quan érem feliços' de Rafel Nadal (Destino) i 'Un tros de cel' d'Isabel-Clara Simó (Bromera), són les apostes de ficció.
 
Finalment, pel que fa a les millors cobertes, els usuaris de La Llança destaca 'Blancaneu' de Jacob & Wilhelm Grimm (Baula. Il·lustracions: Benjamin Lacombe), 'Entre la mentida i l'oblit' de Francesc Marc Álvaro (La Magrana amb disseny d'Opalworks), 'Jo confesso' de Jaume Cabré (Proa amb disseny de Carlos Cubeiro i una fotografia de Xabier Mendiola), 'Nou viatge al Pirineu' de Núria Garcia Quera (Sensus amb disseny de La Mosca) i 'Un altre got d'absenta' de Tina Vallès (LaBreu, Disseny i il·lustració d'Oriol Malet).
 
En el seu discurs, Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, ha destacat que mentre que en àmbits com els de la ràdio, la premsa o Internet la situació del català és cada vegada més positiva, en el del llibre encara hi ha molta feina a fer per normalitzar la situació de la nostra llengua. És per això que Casals ha afirmat que iniciatives que promoguin la lectura en català, com les de la Llança de Sant Jordi, són necessàries per aconseguir revertir aquesta anomalia.
 
Una nit per encalentir motors
 
En aquesta quarta edició de la Festa de Sant Jordi, que ha combinat literatura i futbol, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha felicitat l'augment del català als mitjans, però ha recordat que només un 20% dels llibres venuts són en català: "És massa poc i no estem progressant, ens cal pensar que és el que falta i posar-hi remei. Ens cal trobar mecanismes que ens condueixin a l'èxit i ens cal comprar més llibres en català" , ha dit.
 
El guanyador del Premi Nadal amb la novel·la, 'Quan érem feliços', Rafel Nadal, ha assegurat que encara aquest Sant Jordi "molt content, amb il·lusió i moltes ganes" , ja que fins ara l'havia gaudit com a ciutadà i com a periodista, però enguany ho farà com a autor. "Vaig dir que si el llibre tenia acceptació m'agafaria més temps per a escriure" , ha afirmat Nadal, que es perfila com un dels autors favorits d'aquesta diada.
 
Un altre premiat, Sebastià Alzamora, que va guanyar el Premi Sant Jordi amb 'Crim de sang' ha advertit que tot i que Sant Jordi "és un dia molt especial per a qualsevol escriptor" , en aquesta ocasió per a ell encara ho és més ja que "a banda de ser un premi emblemàtic de la cultura, és una il·lusió i una responsabilitat" , ha afirmat.
 
L'escriptora Muriel Villanueva, guanyadora del Premi Just Casero amb la seva quarta novel·la 'La Gatera', creu que el fet d'haver guanyat el premi li pot ajudar a donar-se a conèixer-se entre els lectors, és un "suport important" ha afirmat. Finalment, Isabel Clara-Simó ha alertat que el Sant Jordi és "una mica enganyós" perquè "només s'acosta el lector al qual agrades i per tant arriba només el missatge afalagador" . "Als que no els agrades no s'acosten i per tant surts amb l'ego molt inflat" , ha conclòs.
La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, durant la nit de la Llança de Sant Jordi Foto: AMENGUAL, MARGALIDA

 

Participació