Salut

​Instal·len a Oliana un dels primers mòduls de suport als CAP del Pirineu

A Sort, Tremp, Pont de Suert i la Pobla de Segur s'hi col·locaran els pròxims dies per fer PCR i proves respiratòries

per Redacció , Oliana, 25 de febrer de 2021 a les 17:58 |
Pla general de la col·locació d'un mòdul prefabricat al costat del CAP d'Oliana | Marta Lluvich
A Oliana (Alt Urgell) i la Seu d'Urgell ja han quedat instal·lats els dos primers mòduls de suport als centres d'atenció primària per a l'activitat de la covid-19 i està previst que entrin en funcionament a finals de la setmana vinent. Es tracta dels dos primers que s'han col·locat a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu dels sis previstos. La setmana vinent s'instal·larà el de Sort i posteriorment els de Tremp, la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i el Pont de Suert. L'objectiu d'aquests espais prefabricats és separar l'assistència dels pacients amb simptomatologia respiratòria de l'atenció a la resta dels usuaris del centre, així com poder fer PCR.

El desplegament de mòduls s'emmarca en el Pla d'Enfortiment i Transformació de l'Atenció Primària, que va més enllà de l'impacte que genera la Covid-19, i que suposa una inversió de 910.000 euros a l'Alt Pirineu.


La majoria dels mòduls tenen 45m2 de superfície i consten d'una consulta destinada a patologies respiratòries, dos punts per a la realització de PCR i un espai d'atenció al pacient. En el cas d'El Pont de Suert i La Pobla de Segur, els annexos faran 30 i 15m2, respectivament, i es destinaran exclusivament a fer-hi proves de detecció del virus.

Pel que fa a Oliana, la directora de l'Equip d'Atenció Primària (EAP) Alt Urgell Sud, Imma Vila, ha explicat que el fet de destinar el mòdul annex al diagnòstic i tractament del pacient de la covid-19 "permetrà recuperar en cert grau l'activitat habitual a la consulta i suposarà un alleujament per als professionals després de mesos amb els espais limitats a causa del virus."


Està previst que aquests espais addicionals s'utilitzin durant dos o quatre anys. La seva distribució s'ha basat en la capacitat dels centres de poder separar circuits d'activitat de pacients amb sospita de la covid-19 i en la disponibilitat d'un espai exterior proper que compleixi els requisits necessaris per acollir un mòdul d'aquestes característiques.

La directora de l'Equip d'Atenció Primària Alt Urgell Sud, Imma Vila i l'adjunt a la Gerència de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes Foto: Marta Lluvich


Una acció que s'emmarca en el Pla d'Enfortiment de l'Atenció Primària

L'objectiu d'aquest pla és el de millorar l'accessibilitat i els processos a l'atenció primària, així com l'atenció a les patologies cròniques, i augmentar-ne la resolució.
L'adjunt a la Gerència de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, ha explicat que el pla inclou un seguit d'accions i mesures estructurals i de futur, com la incorporació de 24 professionals de diverses especialitats. Aquesta contractació ja s'ha fet entre finals de l'any 2020 i principis del 2021 i destaca que "ajudarà a atendre l'augment de la demanda en aquest àmbit fonamental del sistema de salut".

Abrantes ha explicat que "la incorporació d'aquests professionals va lligada a una nova forma de treballar i a una reorganització de funcions de tots ells, per tal de potenciar rols assistencials i alliberar els sanitaris de tasques administratives".

 

Participació