Sanitat

​Els partits amb representació al Solsonès a excepció d'ERC signen un acord per defensar la sanitat pública a la comarca

Entre els objectius hi ha resoldre el conflicte amb els treballadors i crear una taula de treball

per Redacció, Solsonès | 12 de febrer de 2021 a les 06:58 |
Sis formacions polítiques amb representació al Solsonès han signat aquest dijous a la tarda un document en el qual es comprometen a defensar la sanitat pública a la comarca. Es tracta de Junts, l'Agrupació d'Electors Independents, En Comú Podem, PSC, CUP i PDeCAT. Per la seva part ERC, que presideix el Consell Comarcal, encarregat de gestionar el Centre Sanitari del Solsonès, no ho ha fet. Amb el text els partits acorden, entre altres aspectes, dotar dels recursos necessaris al centre per evitar desplaçaments innecessaris, impulsar una taula de treball per definir quin ha de ser el model sanitari i posar fi al conflicte laboral amb els treballadors, que fa mesos que protesten perquè no se'ls actualitza el sou des del 2017.

Foto: Cedida


Segons han manifestat les formacions, en roda de premsa, l'acord neix per "la difícil situació que està vivint l'ens i que està repercutint i pot repercutir molt més en el futur immediat als serveis sanitaris de la ciutadania". Per aquesta raó, entre els acords consensuats, aposten per la necessitat de què el centre compti amb tots els recursos i serveis sanitaris per tal d'evitar desplaçaments innecessaris als centres sanitaris de referència. Per a fer-ho possible acorden impulsar una taula de treball, durant aquest mandat, entre les diferents administracions públiques afectades, personal, experts i entitats del territori per tal de definir quin ha de ser el model sanitari de la comarca del Solsonès pels propers anys.

Foto: Cedida


El conflicte amb els treballadors
Fa mesos que els empleats denuncien que des del 2017 no se'ls actualitza el sou com a la resta de professionals sanitaris de Catalunya i que està un 7% per sota que els professionals de l'ICS de Solsona. La plantilla ha dut el cas als tribunals després de no arribar a cap acord. Helena Motos, responsable de Sanitat de CCOO a les Terres de Lleida, apunta a la "mala gestió i una mala manera de fer per part del Consell, que no ha escoltat mai les demandes del personal". No obstant això, considera que l'ens comarcal hauria de seguir al capdavant però amb una gestió "acurada" per fer "el centre viable".

Foto: Cedida


Des del sindicat veuen positiu que les formacions polítiques del territori vulguin solucionar la situació. I és que en el text els partits es comprometen a mostrar suport "inequívoc" a les demandes del personal sanitari, tant pel fa a l'equiparació salarial amb la resta de professionals sanitaris de Catalunya com amb el pagament dels increments salarials pendents. També afirmen que instaran al Centre Sanitari del Solsonès, al Consell Comarcal, al Departament de Salut i al CatSalut perquè facin les gestions oportunes per tal de fer el pagament dels complements salarials pendents dels darrers anys com més aviat millor.

Foto: Cedida


També acorden que demanaran al Consell Comarcal del Solsonès que s'estableixi una interlocució constant i fluida amb el comitè d'empresa i, alhora, prenen el compromís de què demanaran la compareixença d'una representació dels treballadors al Parlament per tal que expliquin als diputats la seva situació.

Foto: Cedida


"Calia l'acord"
Un a un, els representants dels partits han anat signant el document. Des de Junts, el número tres a la circumscripció de Lleida, Jordi Fàbrega, ha subratllat la importància que té el Centre Sanitari del Solsonès i com les deficiències actuals "es poden arreglar amb una gestió professionalitzada". Des de la CUP, Òscar Garcia, ha posat en relleu la importància de la taula de treball per garantir-ne la vialitat.

Foto: Cedida


Mohamed El Mamoun, del PSC, ha recalcat la necessitat de preservar "la qualitat de la sanitat al Solsonès"; mentre que Marcel Colell, d'en Comú Podem, ha parlat de la necessitat de mantenir la gestió del centre. "Un altre model repercutiria en les prestacions", ha assegurat. Per la seva part, des del PDeCAT, Isabel Pérez ha dit que la clau està en la "suma de forces polítiquesen defensa de mantenir la gestió de l’hospital per la comarca". Finalment, Marià Torra, representant dels Independents de Solsona, ha exigit "diàleg, transparència i entesa" al Consell Comarcal.

 

Participació