Bisbat de Solsona

Publiquen un llibre sobre el bisbe Jaume Traserra

“In memoriam +Jaume Traserra”, un conjunt d’articles de diferents autors que van conèixer el bisbe Jaume en diferents moments de la seva vida. Un d’aquests autors i editor del llibre és el bisbe actual, Xavier Novell

per Redacció , Solsona, 29 de gener de 2021 a les 15:10 |
Coberta del llibre | Bisbat de Solsona
El bisbe de Solsona Xavier Novell ha recordat en la seva glossa setmanal que aquesta setmana passada s'ha fet memòria del segon aniversari de la mort del bisbe Jaume Traserra. Com cada any, Novell ha presidit la missa capitular a la catedral, destacant que "en aquest temps d’incertesa i pèrdua de persones estimades, recordar els nostres en l’aniversari de la seva mort és un acte de caritat i de consol. Ho és, més encara, quan recordem el qui fou el nostre pastor durant el primer decenni d’aquest segle."

El prelat solsoní ha avançat que la setmana vinent, sortirà un llibre sobre Mons. Jaume Traserra, “In memoriam +Jaume Traserra”. Un grup de persones, entre les quals l'actual bisbe de Solsona, poc després del traspàs de Traserra, van parlar de fer algun tipus d’homenatge. Els va semblar adient un retrat sobre la seva persona i la seva obra. La idea es va anar covant fins fa un any que es posaren a treballar.


Novell considera que "a molts us pot resultar interessant. El retrat és fidel i evocador. El resum de la seva obra pastoral, sobretot a la nostra diòcesi, és interessant per a recordar i prendre consciència de la magnitud del treball pastoral que vàrem viure a principis de segle." I recorda que fa uns quatre anys es projectà una història de la diòcesi dels segles XIX i XX, on descartaven el pontificat Traserra perquè no volíen endinsar-se en el segle XXI i perquè ell era viu. I conclou que "sens dubte el llibre que hem fet serà un complement interessant mentre algun dels meus successors no s’animi a escriure la història del nostre bisbat en el segle XXI."

Xavier Novell en destaca del llibre "unes perles precioses", doncs inclou quatre textos originals del bisbe Jaume. Tres records de joventut i el seu testament espiritual. "Els que recordeu l’estil de predicació, de magisteri escrit i de conversa del que fou el nostre pastor, gaudireu. És ell en estat pur. Els primers retraten molt el seu esperit sensible i contemplatiu. El darrer ens ofereix l’interior de la seva ànima en aquell temps que ell qualificava com “la preparació per a ben morir”."


El Bisbe de Solsona afegeix que el confinament de la pandèmia li ha ofert el temps per a impulsar el projecte, aconseguir el sí dels autors i executar l’àrdua tasca d’editor d’una obra miscel·lània.

Finalment explica que els qui han assumit el cost de la publicació, han determinat que els possibles beneficis fossin per al projecte Vacances per a Famílies Nombroses –el condicionament i el manteniment de les rectories que s'ofereix a famílies nombroses per a fer una setmana de vacances gratuïta-. Així doncs, remarca,  "tenim dos bons estímuls per a adquirir-lo: recordar amb agraïment el bisbe i donar suport a les famílies generoses amb la vida."


Els interessats en adquirir el llibre el trobaran properament en algunes llibreries i parròquies de la nostra diòcesi, al preu de 15€.

 

 

Participació