Odèn

Neix una nova publicació local al Solsonès, «L'Arpiot» d'Odèn

Serà de periodicitat semestral

per Ramon Estany, Odèn | 14 de gener de 2021 a les 11:44 |
La portada és una imatge del Forat Colomer (Odèn). MCC
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest mes de desembre ha sortit a la llum un nou mitjà de comunicació al Solsonès, "L'Arpiot", d'Odèn, i com bé explica el seu consell de redacció a la presentació, "pretén ser un mitjà de comunicació entre tots els odenesos i odeneses des de la Valldan a Canalda, sense oblidar cap de les parròquies, nuclis i cases d’aquest extens territori."

No té cap més ambició que donar a conèixer les notícies d’Odèn de primera mà i s'obre a les aportacions dels veïns i veïnes. No només recull les principals activitats del municipi, també volen conèixer el nostre passat i que els pobles que integren el municipi es coneguin més entre ells.


El nom d'Arpiot vé perquè n’hi ha a totes les cases i volen que aquesta revista arribi a totes les llars. Segons el diccionari Català-Valencià-Balear un arpiot és una «Eina consistent en una fulla de ferro que per una banda està dividida en dos o tres forcons llargs i per l’altra té tall horitzontal o vertical, i que va posada al cap d’un mànec llarg que forma angle agut amb la fulla. Aquesta eina serveix per cavar la terra, per arrabassar ceps, patates, etc.». Per «arrabassar patates», per treure els trumfos de sota terra de la mateixa manera que volen "fer aflorar la història, les tradicions, els records d’aquests pobles que formen el municipi d'Odèn.

El mes de novembre es va fer una consulta per recollir propostes per posar nom a la revista i en van sortir quatre: Aixerdegat, Clot de Trumfos, L’Arpiot i Toc de Poble. Posats a votació, va guanyar L’Arpiot per golejada.

La revista té diverses parts, comença amb les notícies més destacades del municipi, explica històries i llegendes de les nostres contrades, té una entrevista a alguna persona gran que guarda la memòria d’aquesta terra, entreteniments, natura, excursions...

Faran dues revistes a l’any, serà semestral, sortint pels volts de Nadal i de Sant Joan. 

S'imprimeix en paper i es fa arribar a les cases i també es pot consultar per internet.

El consell de Redacció el conformen: Albert Solé Casals, Judit Bajona Torra, Laura Pujantell Otero, Marcel Camps Colomés.
De la correcció lingüística en té cura Joan Graell Piqué.

Han col·laborat en aquest primer número: 
Anna Camps, Anna Vilaginés, Elisabet Espuga
Fonda Casanova, Pere Vilaginés, Ricard Cots, Xavier Bertolín

El disseny de la capçalera i el logo és de Guim Camps Parera

L'edició i impressió és de Dach Gràfiques

L'adreça de correu electrònic de contacte és arpiotoden@gmail.com
La revista es pot consultar en línia a la web de l'ajuntament: http://www.oden.cat/patrimoni-en-linia/l_arpiot/


En aquest primer número, l'alcalde d'Odèn, Pere Vilaginés, adreça una salutació als veïns i veïnes d’Odèn, recordant que "Estem vivint una de les més impensables situacions que ens haguéssim pogut imaginar mai: la pandèmia mundial de la COVID-19. Aquesta pandèmia ha canviat les nostres vides, la nostra manera de relacionar-nos i els nostres costums. Enguany no hem pogut fer el Mercat del Trumfo i la Sal, ni el Concurs
de Gossos d’Atura, ni la Festa dels Jubilats, ni la Festa del Municipi, ni tampoc hem pogut celebrar les nostres festes majors."

Malgrat tot, adverteix que Odèn segueix actiu i en deixa constància el primer número del butlletí L’Arpiot. Una paraula que li dona nom i els defineix com a poble: som treballadors, pagesos i empresaris, ens identifiquem amb els trumfos i també amb l’eina que ens permet collir-los.

Vilaginés destaca que per a Odèn és una novetat comptar amb un butlletí d’aquest tipus que permetrà estar al corrent de les notícies i les novetats més properes, descobrir curiositats del nostre territori i conèixer de primera mà les actuacions que es fan des del consistori.
L'alcalde acaba agraint a l’equip que ho ha fet possible el seu esforç i la seva dedicació,
i amb el desig que la publicació d’aquest butlletí perduri i es converteixi en una revista de referència dels conciutadans del municipi i esdevingui una eina de comunicació oberta a tothom.

A la revista hi podrem trobar:
NOTÍCIES
• Cartes als Patges dels Reis d’Orient
• Carnestoltes 2020
• Reobertura del Salí de Cambrils
• Parc geològic i miner
• Sortida geològica entorn de Cambrils
• Festa Major de Canalda
• Pinten l’església
 de Sant Julià de Canalda
 ENTREVISTA
Pilar Torremorell Cots. La dona a pagès
CALAIX DE SASTRE
• Botànica: Els salzes del Prat
• La foto: Hostalnou de Canalda
• Ruta: Riulacó i forat Colomer
• Llegenda: La campana amagada
• Música: Cançons que ens parlen d’Odèn
 PARRÒQUIA
• Els orígens del nostre pessebre
ESPORTS
• Tour de França
LA RECEPTA
• de la Casanova,
 Tallarines amb camagrocs i gambetes
INFORMACIONS DE L’AJUNTAMENT
ENTRETENIMENTS
AGENDA 

 

Participació