Escola Arrels

​L’alumnat de batxillerat presenta el treball de recerca a l’Escola Arrels

per Redacció , Solsona, 8 de gener de 2021 a les 12:50 |
L’últim dia abans de les vacances, el 21 de desembre, els 25 nois i noies de 2n de batxillerat de l’Escola Arrels van presentar els seus treballs de recerca. Aquesta jornada que solia tenir lloc a finals d’octubre, enguany s’ha vist endarrerida un parell de mesos per poder resoldre els inconvenients que la situació actual hagi pogut ocasionar en la recerca.

Aquest treball és una tasca d'investigació que es realitza a tot Catalunya durant l’etapa de batxillerat i pretén afavorir l’autonomia i activar estratègies de treball diferents. Durant el procés d'elaboració, ja des de l'elecció del tema, l'alumnat és el motor de la investigació.

Després de 10 mesos de treball, l’alumnat va demostrar en la seva presentació un bon domini del tema, rigor en la investigació, originalitat en l’enfocament i unes entrenades habilitats comunicatives. Les presentacions de la recerca del passat 21 de desembre, que aquest any han hagut de ser en petit comitè, però es podien seguir online, representen el punt i final d'aquesta experiència, no només educativa, sinó de creixement personal de l’alumnat.

Com cada any, els treballs mostren una gran varietat d’interessos, però enguany crida l’atenció especialment l’abundància de temes científics. Per exemple, s’han presentat treballs sobre la genètica, l’efecte dels probiòtics en els garrins, les ones microones, l’epigenètica i la síntesi d’una crema hidratant. Dins d’aquest àmbit, han tingut força protagonisme els treballs del món de la salut, en els quals s’han treballat temes com les al·lèrgies alimentàries, l’espondilolistesi, el lupus, l’ansietat i la depressió en els joves, i l’embàras en l’esport i la música.


Pel que fa a treballs de l'àmbit tecnològic, podríem esmentar-ne alguns exemples com ara l’arquitectura semisoterrada, el disseny d’un kart o les cases intel·ligents (smart homes).

Com a treballs socials i humanístics, els temes tractats han estat l’especulació en els mercats financers, el sector porcí, la subtilesa del màrqueting en el món de la moda, l’adopció, la psicologia positiva en l’educació, les dones a la literatura espanyola i el llenguatge no verbal en el món audiovisual.


Per últim, hem gaudit també de treballs de l’àmbit artístic, com és la fotografia, i alguns de l’àmbit esportiu sobre el futbol, la Spartan Race i la suplementació en el ciclisme.
Des de l'Escola Arrels, volem felicitar tot l'alumnat de 2n de batxillerat per la feina ben feta al llarg de tot un any de recerca i també a la Clàudia Rafart, que l’any passat va ser la guanyadora del desè concurs de treballs acadèmics organitzat per l’Associació d’empresaris per al Solsonès amb el seu treball AntiH+s, un estudi químic d’antiàcids comercials.

 

Participació